Näkyväksi kutsun kanssa

Kyselin vapaaehtoisia erääseen projektiin.

Sain vastauksen muutamilta ja järkytyin, sillä kaikissa vastauksissa toistui:

… jos ei ketään muuta ole niin… Jos on jo, niin ei minun tarvitse … tämä nyt on vain tämmöinen… 

Koetin yrittää ymmärtää, mikä meistä suomalaisista on tehnyt “ylinöyriä”.

Osin “ylinöyryys” juontanee meidän historiastamme. Historiaamme liittyy vaiheita, joissa meitä on alistettu, nöyryytetty ja meidät on väen vänkään koetettu saada omaksumaan tietty uskonto/ideologia, kulttuuri tai jopa kieli sen enempää kysymättä haluammeko vai emme.

Köyhyys on leimannut elämäämme. Olemme joutuneet lähtemään paremman elämän toivossa jonnekin, Amerikoihin, Ruotsiin, jne. Osa Suomeen jääneistä ovat eläneet milloin Amerikan milloin Ruotsin sukulaisten tai muutoin hyvää tahtovien ihmisten hyvyydestä. Mikä toki on arvostettava ja hyvä asia ja on auttanut meitä eteen päin. Sitä kuitenkin mietin: Mitä tämä on tehnyt meille ja itsetunnollemme?

“Ylinöyryytemme” saa lisävahvistusta suomalaisesta hengellisestä perinteestä. Ei saa korkeita tavoitella. Jumala on ylpeitä vastaan, mutta nöyrille hän antaa armon. Jne.

Nöyryys löytää yhden tyyppikuvan Mariassa, Jeesuksen äidissä.

Enkelin viestin kuultuaan Marian sisimmästä nousi vilpitön ihmetys: Miten tämä voi tapahtua minulle – näissä olosuhteissa? Saatuaan ihmettelyynsä vastauksen, Maria asettui Jumalan tahtoon.

Olen Herran palvelijatar. 

En löydä Maria -kertomuksesta itsensä vähättelyä. Itse asiassa löydän hyvin rohkeaa asettumista Jumalan suunnitelmaan – hinnasta välittämättä.

Jumalan tahtoon suostuminen merkitsi Marian elämässä näkyväksi tulemista kutsun kanssa. Jumalan kanssa Maria katseli kauemmaksi. Uskon, että nimenomaan tuo kauemmaksi katseleminen ja näkeminen auttoi hänet monen vaikean paikan ylitse.

Meidän suomalaisten “ylinöyrien” uskomusten ja väittämien keskellä minulle nousee painokas viesti:

Ystävät hyvät:

  • Jumalalla ei ollut ketään muuta kuin Maria. 
  • Jumalalla ei ollut ketään muuta kuin Joosef. 
  • Jumalalla ei ole ketään muuta kuin sinä ja minä, nimeltä kutsuttuina. 

Miten on:

  • Vastaanko minä/vastaatko sinä Jumalan kutsuun: Olen Herran palvelijata(r). 
  • Tulenko näkyväksi kutsuni kanssa?
  • Katselenko Jumalan kanssa kauemmaksi?

Leave a Reply