Näkyväksi tehtävässä – lahjojen ja kykyjen kanssa

Kyselin vapaaehtoisia erääseen projektiin.

Sain vastauksen muutamilta ja järkytyin, sillä kaikissa vastauksissa toistui:

… jos ei ketään muuta ole niin… Jos on jo, niin ei minun tarvitse … tämä nyt on vain tämmöinen… 

Koetin yrittää ymmärtää, mikä meistä suomalaisista on tehnyt “ylinöyriä”.

Osin “ylinöyryys” juontanee meidän historiastamme. Historiaamme liittyy vaiheita, joissa meitä on alistettu, nöyryytetty ja meidät on väen vänkään koetettu saada omaksumaan tietty uskonto/ideologia, kulttuuri tai jopa kieli sen enempää kysymättä haluammeko vai emme.

Köyhyys on leimannut elämäämme. Olemme joutuneet lähtemään paremman elämän toivossa jonnekin, Amerikoihin, Ruotsiin, jne. Osa Suomeen jääneistä ovat eläneet milloin Amerikan milloin Ruotsin sukulaisten tai muutoin hyvää tahtovien ihmisten hyvyydestä. Mikä toki on arvostettava ja hyvä asia ja on auttanut meitä eteen päin. Sitä kuitenkin mietin: Mitä tämä on tehnyt meille ja itsetunnollemme?

“Ylinöyryytemme” saa lisävahvistusta suomalaisesta hengellisestä perinteestä. Ei saa korkeita tavoitella. Jumala on ylpeitä vastaan, mutta nöyrille hän antaa armon. Jne. Nöyryys löytää yhden tyyppikuvan Mariassa, Jeesuksen äidissä.

Enkelin viestin kuultuaan Marian sisimmästä nousi vilpitön ihmetys: Miten tämä voi tapahtua minulle – näissä olosuhteissa? Saatuaan ihmettelyynsä vastauksen, Maria asettui tehtävään. (Voit lukea kertomuksen Luukkaan evankeliumin luvusta 2, nk. jouluevankeliumi)

Olen Herran palvelijatar. 

En löydä Maria -kertomuksesta itsensä vähättelyä. Itse asiassa löydän hyvin rohkeaa asettumista tehtävään. Tehtävään asettuminen merkitsi Marian elämässä näkyväksi tulemista sen, kanssa mitä hänellä oli. 

Meidän suomalaisten “ylinöyrien” uskomusten ja väittämien keskellä minulle nousee painokas viesti:

Ystävät hyvät:

  • Ei ollut ketään muuta kuin Maria. 
  • Siihen suunnitelmaan/tehtävään, mikä sinulla ja minulla on, ei ole ketään muuta kuin sinä ja minä. 

Miten on:

  • Vastaanko minä/vastaatko sinä käsillä olevan edessä: Tässä olen.
  • Tulenko näkyväksi käsillä olevan tehtävän – ja lahjojeni ja taitojeni – kanssa?

Leave a Reply