Silmät auki: Jumala tekee uutta!

Mielenkiintoista.

Jumala tuntuu koko ajan puhuvan uuteen astumisesta ja luvatusta maasta. Asia tuntuu tulevan vastaan minnepä menenkin tai kenet tapaankin – tai minkä uutiskirjeen avaan.

Avasin aamulla Raamattuni. Silmieni edessä oli Jeremian kirjan luku 33, jae 3:

“Huuda minua avuksesi, niin minä vastaan sinulle. Minä ilmoitan sinulle suuria ja ihmeellisiä asioita, joista et mitään tiedä.”

Toinen mielenkiintoinen sana nousi Jesajan kirjan 43. luvusta, jakeista 18-19:

“Älkää enää menneitä muistelko, älkää muinaisia miettikö! Katso: minä luon uutta. Nyt se puhkeaa siinä – ettekö huomaa?”

Englanninkielisistä käännöksistä The New Internatianal Version kääntää napakasti:

“‘Forget the former things; do not dwell on the past. See, I am doing a new thing!” – “Unohtakaa aikaisemmat asiat; älkää asuko menneisyydessä. Katso, minä teen paraikaa uutta!”

The Complete Jewish Bible puolestaan kääntää:

“Stop dwelling on past events and brooding over times gone by; I am doing something new; it’s springing up — can’t you see it?” – “Lopettakaa menneissä tapahtumissa asuminen ja menneiden aikojen hautominen; Minä teen paraikaa jotain uutta; se on nousemassa taimelle – ettekö näe sitä?”

Siirtyminen uuteen on ollut teemana myös niissä keskusteluissa, joita olen käynyt kollegojeni kanssa. Eräs heistä rukoili puolestani ja sai sanan, jonka uskon olleen jo tuolloin tuuppaus kiinnittää huomio tulevaan muutokseen:

Uusi ulappa. Uusi merikortti. Tätä varten sinut on koulutettu.

Kun tänään luin yhtä uutiskirjettä sähköpostissani, luin kuin minun elämääni. Referoin uutiskirjettä sen samalla englannista kääntäen:

“ON AIKA SIIRTYÄ UUTEEN PAIKKAAN!” —

Olet siirtynyt valmistautumisen ajasta aikaan, jolloin sinun on omistettava itsellesi alue ja vallattava se.

… no, siitähän minä olen viime aikoina puhunut… Lähin lainaus eilisestä puheestani Luumäellä: “

Joosua astui eteen päin Jumalan suunnitelmassa – ja kun hän astui eteen päin siinä suunnitelmassa, hän sai uskossa omistaa ja ottaa omakseen jokaisen paikan, johon hän jalkansa astui.

Biologiassa muutto tarkoittaa eläinten, esimerkiksi lintujen, muuttamista paikasta toiseen vuoden ajan mukaan. —

Tässä muutossa Jumalan tähtäyspiste on muutto

  •  vanhoista käyttäytymismalleista, metodeista ja toimintatavoista, sekä vanhoista tehtävistä ja “viitoista” (engl. mantels) irtautumisessa, 
  • vanhojen siteiden ja kehien katkeamisessa, 
  • haavojen ja traumojen parantumisessa, 
  • uuden identiteetin juurruttamisessa, 
  • uuden arvovallan heräämisessä
  • sinun valmistamisessa luvattua maata ja “uusia asioita” varten

Siirtyminen paikasta toiseen on seuraava kappale siinä prosessissa, jossa Jumala siirtää sinua hengellisesti ja fyysisesti asemaan, jotta voit asuttaa ja ottaa omaksesi sen, mitä Jumala on luvannut. Nate Johnston, Everyday Revivalist

Siirtyessäsi paikasta toiseen

  • vilkutat jäähyväiset menneisyyden rajoitteille ja alat kulkemaan sen kaltaisessa uudessa vapaudessa ja arvovallassa, jota et ole tiennyt olevankaan
  • alat kulkemaan uudessa voitelussa, uudessa viitassa ja uudessa tavassa vaikuttaa
  • astut uuteen rooliin ja tehtävään ja alat toimimaan, unelmoimaan ja ajattelemaan eri tavoin
  • kauan odotetut lupaukset kokoontuvat pala palalta yhteen ja nostavat sinua, koska nyt on syntymän ja näkyvälle tasolle tulemisen (manifestation) aika pitkän “ponnistusvaiheen”

Tämä on se, kun otat omaksesi luvatun maan etkä pelkästään puhu siitä. Tämä on se hetki, kun tarraat kiinni maahan, nojaat kohti unelmasi ja valloitat uuden alueen, jonka Jumala on sinulle antanut. Nate Johnston, Everyday Revivalist

Maanpakosi aika on ohi – Olet kasvanut ulos siitä, missä olet

Monien vaikeus on se, että odotusaika on ollut niin pitkä, että siitä on tullut normaali olotila.

Ehkäpä et tunne minkään muuttuneen etkä näe tietä eteenpäin. Juuri tämä oli israelilaisten ongelma. Egyptistä vapautuminen otti aikaa… ja he olivat syntyneet orjina; nyt odottaminen (ja orjuuskin) sävytti heidän näkyään ja tulevaisuuden kuvaansa.

Monet ovat odottaneet vapautumista niin kauan, että kun liikkeelle lähdön aika viimein tulee, se voi olla hyvin pelottavaa.

Olet kasvanut ulos ympäristöstä, jossa olet ollut ja on aika liikkua, missä ikinä oletkaan, koska ei ole sinun tehtäväsi (destiny) pysyä siellä enää.

Nate Johnston, Everyday Revivalist

Siitä, että viivyttelemme liian kauan ja painamme jalkamme syvemmälle siihen, missä olemme olleet, seuraa luonnollisesti turhautumista ja katkeruutta. Alamme mollata Jumalaa sen takia, että tunnemme missanneemme tilaisuuden – samalla kun näemme muut viilettämässä eteenpäin ja itsemme painamassa jarrua. Läpimurto, jonka olet halunnut nähdä, täyttymys, jota olet odottanut edellyttää, että liikut siitä, missä olet, vaikka et tarkalleen tietäisikään, minne olet menossa. Luota häneen. Siitä tulee parempaa kuin osaat aavistaakaan!

Päästä irti ajasta, joka näyttää olevan kesken

Toinen vaikeus, minkä monet kohtaavat paikasta toiseen siirtyessään on irti päästäminen pakasta, ihmisistä ja aikaisemmasta ajanjaksosta.

Nat Johnston kertoo kokemuksestaan rukoushetkessä. Hänelle tuli sana:

Sinun täytyy antaa anteeksi maalle. Se on ollut sinulle vaikea paikka ja siihen on liittynyt paljon sodankäyntiä ja jatkuvasti suljettuja ovia, mutta olet päättänyt työsi hyvin.

Nate Johnston, Everyday Revivalist

Ystävä, jonka kanssa Johnston oli rukoilemassa, vastasi:

“On vaikea päästää irti siitä, minkä olemme ajatelleet olevan tarkoitettu tapahtumaan tänä ajanjaksona – ja täyttymättämistä ja loppuunsaattamattomista unelmista.”

Nate Johnston, Everyday Revivalist

Ehkäpä samaistut tähän. Kenties paikkasi, roolisi, tehtäväsi, mandaattisi on ollut hyvin vaikea ja ehkäpä – Jumalan liikuttaessa sinua eteenpäin – koet vaikeaksi päästää irti omista odotuksistasi tai epäonnistumisen tunteistasi.

On aika antaa anteeksi ajanjaksolle, päästä irti ja liikkua eteenpäin. Jeesus käski pyyhkiä tomun jaloistaan ja jatkaa matkaa. Sinun on aika tehdä sama. Niin löydät pikavauhtia tuoreen ilon, jota tarvitset täysin ottaaksesi täysin vastaan uuden, edessäsi olevan ajanjakson.

Nate Johnston, Everyday Revivalist

Nat Johnston jatkaa kertomalla näkemästään unesta. Siinä Johnston oli autokaupassa, luovutti entisen auton ja valmistautui ottamaan vastaan uuden auton. Uudessa autossa hän oli hieman hämmästynyt. Näytti kuin uusi auto olisi rakennettu monista erilaisista eri ajoneuvoista peräisin olevista muodoista ja malleista. Nähdessään Johnstonin hämmennyksen autoliikkeen myyjä kehotti: “Nate, käy puikkoihin ja kokeile edistyneempiä ominaisuuksia.” Johnston hämmästyi valtavan edistyksellisestä teknologiasta. “Tiesin siinä paikassa, että auto kykenisi paljon enempään kuin aiempi autoni.”

Paikasta toiseen siirtyminen ei aina ole fyysinen paikan muutos, vaan voi olla myös olemassa olevan “viitan” tai tehtävän aktivoituminen ja syttyminen – tai “ajoneuvon” (palvelutehtävän) päivittyminen toiseen. – On aika katsoa, käynnistää moottori ja katsoa, mihin “uusi päivitys” kykenee.

Nate Johnston, Everyday Revivalist

Monien palvelutehtävien ja liiketoimien on tarpeen arvioida uudelleen itsensä ja tekemisensä tulevina kuukausina, jotta voisi sopeutua siihen, mitä Jumala on tekemässä. Meidän täytyy liittyä Hänen imuunsa eikä automaattisesti edellyttää, että asiat tapahtuvat samalla tavoin kuin ne ovat aina tapahtuneet. Se, että voimme liikkua uuden aallon mukana edellyttää innovaatioita ja sitä, että kysymme Jumalalta uusia strategioita ja ideoita taivaaasta, jotka auttavat meitä virtaamaan uuden aallon mukana.

Uskon ja seikkailun imu

Muuttamisesta paikasta toiseen ei ole karttaa, vaan pelkästään karkea ja sokea usko sekä nälkä mennä sinne, minne Hänen läsnäolonsa johdattaa. Kysyessään tästä Herralta, Johnston sai vastauksen:

“En anna ohjeita, tarjoan mahdollisuuden liikkua uskossa.”

Nate Johnston, Everyday Revivalist

Monet ovat eläneet pakkosiirtolaisuudessa niin kauan, että he ovat menettäneet seikkailun ja ihmetyksen – ja juuri nyt Jumala antaa ne heille takaisin.

Nate Johnston, Everyday Revivalist

Uudet siivet uutta ajanjaksoa varten

Kirjoittaessaan sanoja, joita juuri olen kääntänyt Johnston koki, että Pyhä Henki työstää lukijoiden sydämiä:

“Herra koskettaa niitä, jotka ovat kamppailleet kauan uuteen paikkaan siirtymisen kanssa ja jotka ovat olleet hyvin väsyneitä pitkän aikaa. Hän uudistaa mielesi, kehosi ja sielusi ja antaa sinulle uudet siivet lentää.” (Vrt. Jes. 40: 13)

Nate Johnston, Everyday Revivalist

Muuttaessaan paikasta toiseen monarkkiperhonen kasvattaa suuremmat siivet. Se, mikä väsyttäisi sen. kasvattaakin siipien kokoa. Samoin Jumala käyttää tätä muuton aikaa kasvattaaksen sija ja laajentaakseen sinut. Olet kokenut pelkästään väsymystä, et ole liidellyt, taistelua, et ole nähnyt läpimurtoa. Nyt Jumala siirtää sinut korkeammalle.

Tekstiä kirjoittaessaan Nat Johnston koki Herran puhuvan: “Sano heille, etteivät he keskeytä, koska heidän perheensä odottaa.” —

Jumala on kuullut häntä etsivien ihmisten huudon sen takia, että he etsivät hengenheimolaisia (engl. tribe) ja Jumala tuo nuo ihmiset sinun luoksesi tänä ajanjaksona.

Nate Johnston, Everyday Revivalist

Monet heistä ovat käyneet läpi kivuliaita vaiheita, kun Jumala on muovannut heidän ihmissuhteitaan ja tehtäviään valmistaakseen heitä astumaan niihin syvyyksiin, joihin Jumala on meitä viemässä. — Tämä on ollut rankkaa, mutta sinun on tarpeen tietää, että perheesi odottaa sinun lähtevän paikoiltasi tehdäksesi tarpeellisen siirtymisen paikasta toiseen, tehtävästä toiseen, yhteisöstä toiseen.

Leave a Reply