Uutta pukkaa

Mielenkiintoista.

Uuuteen astuminen. Asia tuntuu tulevan vastaan minnepä menenkin tai kenet tapaankin – tai minkä uutiskirjeen avaan.

Avasin aamulla Raamattuni. Silmieni edessä oli Jeremian kirjan luku 33, jae 3:

“Huuda minua avuksesi, niin minä vastaan sinulle. Minä ilmoitan sinulle suuria ja ihmeellisiä asioita, joista et mitään tiedä.”

Toinen mielenkiintoinen sana nousi Jesajan kirjan 43. luvusta, jakeista 18-19:

“Älkää enää menneitä muistelko, älkää muinaisia miettikö! Katso: minä luon uutta. Nyt se puhkeaa siinä – ettekö huomaa?”

Englanninkielisistä käännöksistä The New Internatianal Version kääntää napakasti:

“‘Forget the former things; do not dwell on the past. See, I am doing a new thing!” – “Unohtakaa aikaisemmat asiat; älkää asuko menneisyydessä. Katso, minä teen paraikaa uutta!”

The Complete Jewish Bible puolestaan kääntää:

“Stop dwelling on past events and brooding over times gone by; I am doing something new; it’s springing up — can’t you see it?” – “Lopettakaa menneissä tapahtumissa asuminen ja menneiden aikojen hautominen; Minä teen paraikaa jotain uutta; se on nousemassa taimelle – ettekö näe sitä?”

Siirtyminen uuteen on ollut teemana myös niissä keskusteluissa, joita olen käynyt kollegojeni kanssa. Eräs heistä tuuppasi sanoillaan eteenpäin:

Uusi ulappa. Uusi merikortti. Tätä varten sinut on koulutettu.

Luin yhtä uutiskirjettä sähköpostissani, luin kuin minun elämääni. Referoin uutiskirjettä sen samalla englannista kääntäen:

“ON AIKA SIIRTYÄ UUTEEN PAIKKAAN!” —

Olet siirtynyt valmistautumisen ajasta aikaan, jolloin sinun on omistettava itsellesi alue ja vallattava se.

… no, siitähän minä olen viime aikoina puhunut… Lähin lainaus eilisestä puheestani Luumäellä: “

Joosua astui eteen päin Jumalan suunnitelmassa – ja kun hän astui eteen päin siinä suunnitelmassa, hän sai uskossa omistaa ja ottaa omakseen jokaisen paikan, johon hän jalkansa astui.

Biologiassa muutto tarkoittaa eläinten, esimerkiksi lintujen, muuttamista paikasta toiseen vuoden ajan mukaan.

Tässä “muutossa” tähtäyspiste on muutto

  •  vanhoista käyttäytymismalleista, metodeista ja toimintatavoista sekä vanhoista tehtävistä irtautumisessa, 
  • vanhojen siteiden ja kehien katkeamisessa, 
  • haavojen ja traumojen parantumisessa, 
  • uuden identiteetin juurruttamisessa, 
  • valmistamisessa uutta aluetta ja uusia asioita varten

Siirtyessäsi paikasta toiseen

  • vilkutan jäähyväiset menneisyyden rajoitteille ja alan kulkemaan uudessa vapaudessa
  • astun uuteen rooliin ja tehtävään ja alan toimimaan, unelmoimaan ja ajattelemaan eri tavoin
  • kauan odotetut unelmat kokoontuvat pala palalta yhteen ja tulevat näkyviksi (ehkä pitkänkin) odotuksen jälkeen

Tämä on se, kun otat omaksesi luvatun maan etkä pelkästään puhu siitä. Tämä on se hetki, kun tarraat kiinni maahan, nojaat kohti unelmasi ja valloitat uuden alueen, johon sinut on tarkoitettu/asetettu.

Nate Johnstonia mukaellen

Maanpakosi aika on ohi – Olet kasvanut ulos siitä, missä olet

Maanpako. Mielenkiintoinen termi. Olen miettinyt omaa historiaani – ja perheeni ja suvun historiaa. Molemmissa sukuhaaroissani on ollut vaiettuja menetyksiä useamman sukupolven aikana. Sekä äitini isän että isäni isän perhe ovat jossain elämänsä vaiheessa menettäneet maansa ja mantunsa niin, että molemmat ukkini ovat lapsineen varttuneet toisen talossa. Äitini perhe savottakämpässä ja isäni perhe naapurin saunassa. Luit aivan oikein. Kuulin viime kesänä isäni kertomana, että he (7-henkinen perhe) asuivat naapurin saunassa sodan aikana. Kun naapurin perhe meni saunaan, Kuikan pesue luonnollisesti oli taivasalla. Isäni kertoman mukaan hänen isänsä ja perheensä joutui myös epäreilun kohtelun kohteeksi useampaan kertaan noina vuosina ja myös niitä seuranneina vuosina.

Heräsin todenteolla pohtimaan omaa elämääni.

Onko mahdollista, että tällainen elämän varjo vaikuttaa elämääni ehkä monenkin sukupolven yli? Sitäkö on juurettomuus, jota olen tuntenut asuinpaikoissani? Ikään kuin en osaisi levollisesti asettua aloilleni – kuin peläten, että joudun kuitenkin “maanpakoon”.

Hätkähdin, kun huomasin sukuni historian toistavan itseään. Asun tilalla, jonka omistan, saunamökissä, joka lienee samaa kokoa kuin tuo naapurin sauna muutama vuosikymmen aiemmin. (Isälläni on asumisoikeus tilan päärakennukseen.)

Monet ovat odottaneet vapautumista niin kauan, että kun liikkeelle lähdön aika viimein tulee, se voi olla hyvin pelottavaa ja epämukavaa.

Olet kasvanut ulos ympäristöstä, jossa olet ollut ja on aika liikkua, missä ikinä oletkaan, koska ei ole sinun tehtäväsi (destiny) pysyä siellä enää.

Nate Johnston

Siitä, että viivyttelemme liian kauan ja painamme jalkamme syvemmälle siihen, missä olemme olleet, seuraa luonnollisesti turhautumista ja katkeruutta. Alamme mollata itseämme, olosuhteita tai toisia ihmisiä ympärillämme (tai jos uskomme Jumalaan, niin Häntä) Jumalaa sen takia, että tunnemme missanneemme tilaisuuden – samalla kun näemme muut viilettämässä eteenpäin ja itsemme painamassa jarrua.

Läpimurto, jonka olen halunnut nähdä, täyttymys, jota olen odottanut edellyttää, että liikun siitä, missä olen, vaikka en tarkalleen tietäisikään, minne olen menossa. Luotan. Siitä tulee parempaa kuin osaat aavistaakaan!

Päästä irti ajasta, joka näyttää olevan kesken

Toinen vaikeus, minkä monet kohtaavat paikasta toiseen siirtyessään on irti päästäminen paikasta, ihmisistä ja aikaisemmasta ajanjaksosta.

Nat Johnston kertoo kokemuksestaan rukoushetkessä, jossa hänelle nousi mieleen ajatus:

Sinun täytyy antaa anteeksi maalle. Se on ollut sinulle vaikea paikka ja siihen on liittynyt paljon sodankäyntiä ja jatkuvasti suljettuja ovia, mutta olet päättänyt työsi hyvin.

Nate Johnston

Ystävä, jonka kanssa Johnston oli rukoilemassa, vastasi:

“On vaikea päästää irti siitä, minkä olemme ajatelleet olevan tarkoitettu tapahtumaan tänä ajanjaksona – ja täyttymättämistä ja loppuunsaattamattomista unelmista.”

Nate Johnston

Ehkäpä samaistut tähän. Kenties paikkasi, roolisi, tehtäväsi on ollut hyvin vaikea ja ehkäpä – liikkuessasi eteenpäin – koet vaikeaksi päästää irti omista odotuksistasi tai epäonnistumisen tunteistasi.

On aika antaa anteeksi ajanjaksolle, päästä irti ja liikkua eteenpäin. Jeesus käski pyyhkiä tomun jaloistaan ja jatkaa matkaa. Sinun on aika tehdä sama. Niin löydät pikavauhtia tuoreen ilon, jota tarvitset täysin ottaaksesi täysin vastaan uuden, edessäsi olevan ajanjakson.

Nate Johnston

Nat Johnston jatkaa kertomalla näkemästään unesta. Siinä Johnston oli autokaupassa, luovutti entisen auton ja valmistautui ottamaan vastaan uuden auton. Uudessa autossa hän oli hieman hämmästynyt. Näytti kuin uusi auto olisi rakennettu monista erilaisista eri ajoneuvoista peräisin olevista muodoista ja malleista. Nähdessään Johnstonin hämmennyksen autoliikkeen myyjä kehotti: “Nate, käy puikkoihin ja kokeile edistyneempiä ominaisuuksia.” Johnston hämmästyi valtavan edistyksellisestä teknologiasta. “Tiesin siinä paikassa, että auto kykenisi paljon enempään kuin aiempi autoni.”

Paikasta toiseen siirtyminen ei aina ole fyysinen paikan muutos, vaan voi olla myös olemassa olevan — tehtävän aktivoituminen ja syttyminen – tai “ajoneuvon” (tehtävän) päivittyminen toiseen. – On aika katsoa, käynnistää moottori ja katsoa, mihin “uusi päivitys” kykenee.

Nate JohnstoN

Uskon ja seikkailun imu

Muuttamisesta paikasta toiseen ei ole karttaa, vaan pelkästään karkea ja sokea usko sekä nälkä mennä sinne, minne johdatetaan. Kysyessään rukouksessa tästä Herralta, Johnston kertoo saaneensa vastauksen:

“En anna ohjeita, tarjoan mahdollisuuden liikkua uskossa.”

Nate Johnston

Monet ovat eläneet pakkosiirtolaisuudessa niin kauan, että he ovat menettäneet seikkailun ja ihmetyksen – ja juuri nyt Jumala antaa ne heille takaisin.

Nate Johnston

Uudet siivet uutta ajanjaksoa varten

Kirjoittaessaan sanoja, joita juuri olen kääntänyt Johnston koki, että Pyhä Henki työstää lukijoiden sydämiä:

“Herra koskettaa niitä, jotka ovat kamppailleet kauan uuteen paikkaan siirtymisen kanssa ja jotka ovat olleet hyvin väsyneitä pitkän aikaa. Hän uudistaa mielesi, kehosi ja sielusi ja antaa sinulle uudet siivet lentää.” (Vrt. Jes. 40: 13)

Nate Johnston

Muuttaessaan paikasta toiseen monarkkiperhonen kasvattaa suuremmat siivet. Se, mikä väsyttäisi sen. kasvattaakin siipien kokoa.

Leave a Reply