Oikein hankala ihminen

Kohtaamme hankalia ihmisiä. Heistä narsisti on hankalimmasta päästä.

Tästä vetäisin näinkin rankan johtopäätöksen: Jos tulet pääsääntöisesti juttuun kaikkien ihmisten kanssa, ja yhtäkkiä joku saa elämäsi sekaisin ja sinut tolaltaan, kannattaa pohtia myös narsismin mahdollisuutta.

Erityisesti, jos ilmiö ei ole tuttu, voi mennä pitkä aika siihen, että asia alkaa hahmottua. Ihan oikeinkin ei-narsisti katsoo ensin oman nutun alta vikadiagnoosia. Vasta sen jälkeen alkaa pohtia, mikä mättää.

Epäedulliset säännöt ja se että nuo säännöt eivät ole täysin selvillä tekevät tilanteen raskaaksi – vähän samaan tapaan kuin toiselle annettaisiin modernit hiihtovälineet oikein laitettuina ja hiihtämään valmista latua myöten ja toiselle välineet vuosimallia 1920 ja käskettäisiin umpimetsän kautta löytämään määränpäähän.

Narsistin tavoite jää yleensä peittoon tavalliselta hiihtäjältä.

Narsistille tärkeää on oman itsen ja hyvyyden korottaminen. Yhtenä välineenä epäreilut lähtökohdat – ja sekä välineenä että tavoitteena – nöyryyttäminen ja toisen saattaminen epäedulliseen valoon.

Se joka kuvaamaani tilanteeseen on joutunut, tietää, miten raskas ja raivostuttava tilanne voi olla.

Keinot ovat tuollaisessa tilanteessa aika vähissä.

Kova kunto (ammattitaito, tms.) ja sissiasenne auttaa rajaan asti, samoin vastaan taistelu ja epäreiluuden näkyväksi tekeminenkin. Toisaalta viime mainitussa saa varautua myös hyvin taisteluvarustein, sillä asian näkyväksi tekeminen (hyvälläkin) on narsistille sama kuin avoin sodanjulistus. Narsisti leikkii viatonta samaan aikaan kuin toimii entistä raaemmin, rajummin ja epäreilummin.

Nyrkkisäännöksi narsismin asiantuntijat asettavatkin vaihtoehdot: (jos sinulla oikeasti on voimia ja halua) taistele tai (oman hyvinvointisi ja jaksamisesi vuoksi) pakene. Kiltin ja kuolleen leikkiminen on myös käypä vaihtoehto. Se tosin edesauttaa vääryyksien jatkumista.

Ilmiön ymmärtämiseksi suosittelen lukemaan muun muassa Raimo Mäkelän Naamiona terve mieli tai Brita Jokisen Kiusaaja keskellämme -kirjat.

Julkaistu alun perin 11.1.14

Leave a Reply