Miksi narsismin tunnistaminen on niin vaikeaa?

Yksityiskohta CV:ssä

Miltä kuulostaisi CV:ssä: “48 vuoden kokemus erilaisista narsistisista luonnehäiriöistä”? Kovin paljon en liioittele elämään taaksepäin katsellessani (Täytin nimittäin juuri 48 🙂 )

Kokemuksen juuret ovat syvemmällä ja pidemmällä kuin olen osannut ajatella.

Tunnistamisen vaikeus

Ihan yksinkertaista narsismin tunnistaminen ei ole ollut.

Narsismi osana elämää

Narsismi on ollut minulle niin luontainen ympäristö, että sen tunnistaminen on ollut sen vuoksi hankala. Vasta 40-vuotiaana aloin havahtua siihen, että kasvuympäristössänikin oli narsisteja, jotka tasoittivat tien elämäni myöhemmille narsistikohtaamisille.

Rakkauden illuusio

Nimenomaan me nk. kristityt uskomme hyvään ja rakkauden muuttavaan voimaan. Tottapa tuo, MUTTA narsismista puhuttaessa saamme unohtaa normaalit ihmiselämän pelisäännöt: Narsisti ei niitä noudata. Siksi ne eivät myöskään päde. Rakkaus ei pysty muuttamaan heidän elämäänsä ennen kuin he sallivat elämänsä muuttuvan. Tämä voi tapahtua vasta sen jälkeen, kun he näkevät muutoksen tarpeen omassa elämässään.

Väärässä olemisen vaikea taito

On vaikea myöntää olleensa väärässä. – Oikeilta tuntuvat, Jumalan edessä rukoillen löydetyt vastaukset, joista uskovana olen todistanut rukousvastauksina, osoittautuivatkin yhdessä elämäni vaiheessa suurimmiksi tekemikseni typeryyksiksi. LUULIN Jumalan olevan niissä, mutta… (UPS…) olinkin pahasti väärässä…

Suojassa kivulta

Vertaan ongelman suojelua tilanteeseen, jossa ihminen suojaa kipeää kohtaa enemmän kivun pelossa. Näin itse koen nimenomaan lähimpiin ihmissuhteisiin liittyvässä problematiikassa.

Alun perin julkaistu 4.8.16

Leave a Reply