Katkennutkin voi olla kaunis

Nappasin kuvan kauneudesta, jota luonto tarjoilee. Kuvaa katsellessani tulivat mieleeni sanat: “Katkennutkin voi olla kaunis.”

Niin myös ihmisten maailmassa. Taakkojen alla katkenneita olen kohdannut monia. Iso kysymykseni on ollut: “Mikä kumma saa aikaan sen, että ihminen alistaa toista?”

Mikä saa ihmisen niin alentumaan, että alentaa, alistaa, lyö sanoin tai fyysisesti? Kaveriaan, tyttö- tai poikaystäväänsä, puolisoaan, lastaan, seurakuntalaistaan, työntekijäänsä, työkaveriansa,…

Valtaa käytetään väärin. Luullaan olevansa jotakin enemmän. Vaaditaan asemaa ja kunnioitusta. Itse asiassa ollaan pelkureita ja raukkamaisia.

Viimeksi kun tällaisen tarinan kuulin, en voinut pidättää kyyneleitä.

Halusin isosti halata tarinan kertojaa ja rohkaista:

Olen ollut siellä. Olen pelännyt. Vähin erin rohkeuteni on kasvanut. Olen kohdannut niitä ihmisiä, jotka eivät olekaan lyöneet, vaan ovat parantaneet, ihmisiä, jotka eivät olekaan painaneet alas, vaan nostaneet ylös. Elämässä on ollut ihan toinen puoli, johon olen nyt tutustunut: kasvava ilo ja vapaus.

Myös sinä pääset tähän, kun hetken vielä jaksat.

Eheytyminen ottaa aikaa. En minäkään aina nähnyt, että eheytyminen olisi mahdollista – tai voimat ikinä palautuisivat kutsumuksesta puhumattakaan. Tänään voin sanoa, että olen ehjempi kuin eilen – ja paljon ehjempi kuin silloin, kun matkaan lähdin.

Alun perin julkaistu 7.2.15

Leave a Reply