Ajattelumallin muutos

Olenpas mie kirjoittanut tomerasti nelisen vuotta sitten. 🙂 – Ihan täyttä asiaa ajoittain kuumasti keskusteluttavasta aiheesta. <3

Kuuntelin yrittäjän puheenvuoroa – tai pikemminkin “tekijän”, niin kuin hän itseään nimitti. Oikeassa olikin. Hän oli taloudellisista ja sosiaalisista pohjamudista noussut uuteen elämään monella tasolla.

Tekijä” käski meitä kuulijoita muuttamaan ajattelutapaamme niukkuusajattelusta runsausajatteluun, sallimaan itsemme menestyä.

Hui hirveä mikä sana! Menestys! Mikä kuoppa ja ansa!

Muutama päivä sitten silmiini osui kommentti totesi:

Kun kuulin sen sanan (vauraus) heitin kuulokkeet pois.

Henkilö oli kuunnellut äänitteeltä Raamatun lupauksia, joissa oli sana wealth (hyvinvointi, vauraus) (Kuuntelin tuon äänitteen eikä siellä tosiaankaan ollut mitään muuta kuin Raamatun lupauksia!)

Toinen kommentoija säesti:

…Niin, RAHA, paholaisen keksintö.

??? Siis raha on paholaisen keksintö? – Mistä merkillisestä tuo teologia on peräisin?

Ainoa järkevä ja mahdollinen teologinen silta Raamattuun on ymmärtääkseni kertomus, jossa kerrotaan, miten paholainen kiusasi Jeesusta:

Paholainen vei Jeesuksen korkealle paikalle, näytti hänelle yhdessä hetkessä kaikki maailman valtakunnat ja sanoi: “Kaiken tämän, koko maailman ja sen loiston minä annan sinun valtaasi, sillä se on annettu minun haltuuni ja minä voin antaa sen kenelle tahdon. Jos kumarrat minua, tämä kaikki on sinun.” (Luuk. 4: 5-7)

Kun katsomme kehyskertomusta, huomaamme paholaisella olevan paha taipumus puolitotuuksiin. Miksi ei myös tässä? Paholaisella ei ole rajaton valta. Mielestäni hyvin asiaa avaa pastori Lauri Seppänen saarnassaan http://www.lauriseppanen.net/fi/saarnat/jeesus-pahan-voittaja.html Seppänen siteeraa muun muassa Kolossalaiskirjeen jakeita:

Jumala teki teidät eläviksi yhdessä Kristuksen kanssa. Hän antoi meille kaikki rikkomuksemme anteeksi, hän kumosi meitä rasittavan velkakirjan kaikkine määräyksineen ja teki sen mitättömäksi naulitsemalla sen ristiin. Hän riisui aseista vallat ja voimat ja saattoi ne kaikki häpeään, kun hän teki Kristuksesta niiden voittajan. (Kol. 2:1-3-15)

Paholaisella ei ole kaikki valta maan päällä, vaan Kristukselle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Tämä ajatus sisältyi Jeesuksen viimeiseen evästykseen seuraajilleen ennen Hänen taivaaseen astumistaan:

Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.

Ihan pelkästään menemisellä tämä ei ole selvä. Tarvitaan myös niitä, joilla on käyttää rahaa tähän työhön. Rahaa tarvitsemme ostaaksemme ruokaa, polttoainetta, vaatteita, jne. Rahaa tarvitaan myös siihen, että evankeliumi menee eteenpäin. Hengellisenkin työn tekijä tarvitsee ruokaa, vaatteet ja (useimmiten) kulkupelin, millä liikkua – silloinkin, vaikka hän “kannattaisi” itse itseään tekemällä hengellisen työn ohessa muuta työtä.

Vaatimattomuusihanne on hieno juttu siinä, että ei itselle oteta ylenmäärin eikä sijoiteta pelkästään omaan mukavuuteen. Mieluummin kuin hankkii huippukalliin menopelin, jakaa sille, jolla ei ole ehkä polkupyörääkään – tai ruokaa lautaselle.

Raamattu ei ymmärtääkseni tuomitse rahaa tai omaisuutta, vaanrahan himon ja epätasa-arvon suhteessa rahaan, sen, että rikastutaan toisen kustannuksella ja vääryydellä.

Mieleeni nousee kolme esimerkkiä siitä, miten “paholaisen keksintönä” pitämämme omaisuus oli hyvän väline, kun sillä asioitiin hyvien asioiden eteen:

  • Joosef. Jumalan unen kantaja. Hänestä tuli Egyptin vaurauden (viljan) haltija, joka taidolla vei kansan läpi kuivuuden ja niukkuuden ajan.
  • Aabraham. Jumalan unelman kantaja. Hän oli vauras mies, joka antoi työtä ja leipää monelle (palvelijat).
  • Jeesusta rahallisesti tukeneet naiset.
  • (näitä esimerkkejä on muitakin)

Johanneksen toivotus kirjeensä vastaanottajille oli seuraava:

Rakkaani, minä toivotan sinulle, että kaikessa menestyt ja pysyt terveenä, niinkuin sielusikin menestyy. (3.Joh:2)

Johannes toivotti sitä, mitä me nk. uskovat tunnumme kammoavan: Menestystä ja terveyttä, taloudellista, fyysistä ja henkistä.

…Niin, ei tämä ole “ydinevankeliumi”, mutta se on osa kristillistä toivotusta, samaa, jota me toisillemme toivotamme: RAUHAA – tuo sana erityisesti heprean kielessä merkitsee kokonaisvaltaisen eheyden tilaa, paitsi sodan puuttumista, myös sisäistä rauhaa, eheyttä, kokonaisena olemista, hyvinvointia, terveyttä ja menestystä.

Palatakseni tuohon “tekijään”, josta aluksi mainitsin. Hän kertoi siitä, missä ovat niukkuusajattelun juuret: Usein lapsuudenkodissa. Minun mielestäni joskus myös siinä kodissa, josta ammennamme hengelliset eväämme. Näiden kotien pitäisi opettaa lapsensa lentämään niissä tuulissa, jotka niitä ympäröivät. On luonnotonta, jos linnunpoikanen pidettäisiin pesässä ja/tai koko ajan varoiteltaisiin lentämisen vaaroista. Seurauksena olisi lentokyvyttömyys ja pelko (ja kuolema, kun kukaan ei loputtomasti pesään jaksa tuoda ruokaa ja ehkä pitäisi muuttaa talven jaloista etelämmäksi). Lintu taitaa olla siinä meitä viisaampi, että sen vaistot ja kehitys vievät siihen suuntaan, että lennettävä on.

Julkaistu alun perin 11.2.2015

Leave a Reply