Narsistikerroin ja N-tyypin johtajuus.

Kirjoitan johtajuudesta – tai pikemminkin yhdestä tyylistä johtaa. Nimitettäköön tyyliä vaikkapa N-tyypin johtajuudeksi. Tämän tyylin taitaa narsisti tai narsismiin taipuvainen persoonallisuus.

“Narsistikerroin” näyttää olevan verrannollinen siihen, johtaako johtaminen todelliseen kasvuun vai ei.

Tuuppaatko vai torppaatko?

Varustava Johtaja tuuppaa porukkaa eteenpäin ja ylöspäin. N-tyyppi saattaa näennäisesti tehdä näin. Hän saattaa rohkaista, kannustaa – rajaan asti. N-tyyppiselle johtajalle on tyypillistä, että  hän typistää organisaation tai seurakunnan omaan mittaansa.

N-tyypin johtaja on herra ja hidalgo, paras esimies ja/tai pastori.  Organisaatio tai seurakunta on “Suurta Johtajaa” varten: Valokeila, jossa paistatella, väline jolla saavuttaa tarvitsemaansa (valtaa, rahaa, ihailua, asemaa).  Häntä ei voi, saa ohittaa.

Periaatteet ovat välineitä N-tyyppisen johtajan kädessä

Arvot, asenteet ja periaatteet – tai seurakunnan kohdalla oppi – ovat N-tyyppisen johtajan käsissä pelkkiä välineitä. Esimerkiksi karismaattisessa seurakunnassa,

  • N-tyyppi korostaa lahjoja ja vapautta, jotka tukevat hänen tavoitteitaan.
  • Profetoiminen (tai tiedon ja viisauden sanat) tai opettaminen voivat ylikorostua sen vuoksi, että niillä saa helposti vaikutettua ihmisten mieliin, kun vaikkapa
  • profetioiden arviointi voi olla tyystin kiellettyä – tai (salakavalasti) “hengellisten” vastuulla (salakavalaa tämä on siksi, että N-tyyppi tukijoukkoineen määrittelee sen, kuka on “hengellinen” – näin saadaan myötämielinen arviointi…opettamisen korostaminen on salakavalaa sen vuoksi, että siinä näennäisesti vedotaan Raamattuun ja Raamatun arvovaltaan, vaikka tulkinta olisi jopa mielivaltaista.)

Kontrollointi tappaa luovuuden

Kovin kummoinen konsultti ei tarvitse olla ymmärtääkseen, että kontrollointi tappaa luovuuden. Kuka kovin monta kertaa köniinsä kehtaa ottaa? Useimmat meistä tuppaavat oppimaan aika vähällä, mikä kannattaa ja mikä ei. Useimmille varoittava esimerkki riittää.

Jumala on luova Jumala edelleen. Se näkyy myös siinä, että olemme ihmisinä erilaisia. Edes usko ei saa meitä täsmälleen samanmoisiksi. Meissä säilyy monet persoonallisuuden piirteet – ja pitääkin säilyä! Jos/(tai käytännössäkin)kun joku yrittää meistä tehdä samanmoista standardoitua tuotetta kuin tuon toisen standardiin sopii, pitä älähtää ja lujaa! Taivaan valtakunnassa ei ole yhtä tiukkoja direktiivejä kuin me ihmiset (erityisesti N-tyyppi) teemme. Jumala kohtaa, käsittelee ja käyttää meitä yksilöinä.

Varustava johtajuus auttaa jokaista tämän parhaimpaan

Kun johtaja on tehtävästään oikeasti jyvällä, hän tajuaa auttaa jokaista yksilönä tämän parhaimpaan. Paras tyyppi kuhunkin paikkaan. Siinä henkilöstöstrategian ydin.

N-tyyppi ei kykene ajattelemaan näin. Hän laittaa ihmiset sinne, minne hän lystää. Vuosia sitten kuulin eräältä nuorelta, kuinka hän oli mennyt pienestä seurakunnasta kyselemään, voisiko jotain tehdä Jumalan valtakunnan eteen. Nuori oli innokas kertomaan uskosta muille, mutta mitäpä vastasikaan joukon johtaja: “Kun sie olet pari vuotta ajanut tuota nurmikkoa, sitten saatat päästä pöntön taakse. Ei sinne noin vain mennä…” – Koomista tuossa nurmikon ajossa oli se, että nurmikon ajoa ei ollut, kun sen homman teki kiinteistöhuollon ammattilainen, taloyhtiön puolesta.

Tämä nuori etsi hengellisen kotinsa muualta. Kaikki eivät tee tuommoista käänny-kannoillani-ratkaisua, vaan mukisematta nielevät auktoriteetin itselleen asettamat ehdot, vaikka ne olisivat kuinka pöhköjä tahansa. – Näissä tapauksissa organisaatio/seurakunta voi ulkonaisesti kasvaa. Sen sijaan ihmisten tyytyväisyys ei kasva – eikä organisaatio/seurakunta pääse niihin mittoihin, kuin se olisi, jos ihmiset olisivat oikealla paikallaan.

Ongelma on hengellinen

Minulta meni vuosia selvittää itselleni ongelman juuri. Olen viettänyt vuosia korostetussa auktoriteettiopetuksessa. Pastori, profeetta, aviopuoliso,…Jumalan voitelema (mitä ikinä se käytännössä merkitsee…)… heihin ei saa koskea – ja jos onneton sipaiset (esimerkiksi kritiikilläsi), sat maksaa seuraukset tässä ajassa ja ikuisuudessa.

Suuri kysymykseni on ollut se, miten niin näillä henkilöillä olisi – olettaen, että he käyttäisivät N-tyyppistä johtajuutta – laillinen auktoriteetti ja siihen olisi alistuttava mihin vain mukisematta. Tuollainen opetus on omiaan pönkittämään sairaita vallankäytön kuvioita, jopa törkeää henkistä, hengellistä – ja joissain tapauksissa fyysistä väkivaltaa (tai sen uhkaa). Jos tällainen henkilö käskisi ryömiä maassa edessään, äärimmäisen opetuksen mukaan niin olisi tehtävä. (eräästä eteläsuomalaisesta pienestä ryhmittymästä tehdyssä tutkimuksessa tuli esille nimenomainen kuuliaisuuskoulumetodi, jossa miehellä oli oikeus käskeä vaimoaan ryömimään edessään)

“Siinä se on!” hihkaisin (!). N-tyypin ongelma on siinä, että se asettaa itsensä asemaan, johon hänellä ei ole oikeutusta.

Kysymys on pohjimmiltaan hengellisestä ongelmasta; ihminen asettuu Jumalan asemaan.

Edes Jumala, joka erityisesti Vanhan testamentin teksteissä on kuvattu Jumalana, joka ei jaa kunniaansa, ei pakota ihmistä konttaamaan edessään eikä pakota ihmistä leikkaamaan nurmikkoa, jos ihminen ei halua ja/tai hänellä ole siihen “kutsumusta” – tai se on silkkaa mielettömyyttä (kuten tuo konttaaminen). Jumala ei pompota ihmistä, vaan kasvattaa häntä johdonmukaisesti.

Samaan aikaan näiden lukemisen kanssa tulin surulliseksi muutamasta kuulemastani N-tyyppi -tarinasta. Siitä kuinka joissain tapauksissa sidos on niin voimakas ja monisyinen, että henkilö ei näe kovin suurta poispääsyn mahdollisuutta tilanteesta. Itse sanoisin, että kävelkää oman itsenne ja hyvinvointinne takia (se on Jumalalle arvokkaampi kuin N-tyypin omatekoinen, itseotettu auktoriteetti, vaikka tämä muuta väittäisi vääntäen Raamatun rusetille) ULOS. Asiat ovat kuitenkin monesti mielettömän monimutkaisia, joten paras tapa on kuunnella, olla peilinä – ja ennen muuta rukoilla, että Isä armahtaisi luotuaan ja lunastamaansa, tehden vapauttavaa työtään ennen muuta sisimmässä, mutta myös ulkoisessa ahtaudessa.

P.S. – Aina ongelma ei ole valtuutetussa johtajuudessa (esimerkiksi pastorissa, vanhimmissa, johtoryhmässä, esimiehessä). N-tyypin johtajuus voi ilmetä myös piilojohtamisena. N-tyypin piilojohtamiseen pätee edellä kirjoitettu sillä erolla, että johtaminen tapahtuu pitkälti varjoissa ja tavalla tai toisella valtuutettua johtajuutta vahingoittaen. Koska johtaminen tapahtuu piilossa ja ikään kuin varjoissa, todellinen ongelma on monesti vaikea hahmottaa ja siihen on vaikea puuttua. – Aiheeseen palaan myöhemmin.

Artikkeli julkaistu alun perin 24.9.2013. Täydennetty huomiolla N-tyypin piilojohtajuudesta.

Leave a Reply