“Rauhanmullistus”

Rauhantervehdys kuuluu kristilliseen sanavarastoon ympäri maailmaa

Tervehdyksellä yhdymme pitkään heprealaiseen perinteeseen, jota myös Jeesus edusti. (Meidän on hyvä muistaa, että Jeesus oli syntyjään juutalainen ja monet asiat Uudessa testamentissa avautuvat juutalaisuudesta käsin.)

Jeesus toivotti opetuslapsilleen: “Rauha teille.”

Häntä ei niinkään tunnistettu itse tervehdyksen sanamuodosta vaan äänen sävystä ja leivän murtamisesta.

Terveellinen pysähtyminen

Olen monesti pysähtynyt heprean sanan שלום [shalom] äärelle. Pysähtyminen on ollut todella terveellistä. Ajatteluni Jumalasta ja Hänen tahdostaan on mullistunut pysähtymiseni myötä.

Pettymyksen kehyskertomus

Kuten tarinani tietävät muistavat: taustallani on syvä pettymys tiettyihin uskoviin, uskonyhteisöihin ja heidän edustamansa uskon sävyihin. Liki 20 vuotta tapahtumista matkaa taitettuani olen ollut ymmärtävinäni, että ihmisten pahuus tai pyhyys ei sinällään vaikuta puhuttuun Sanaan. Jumalan Sana on ja pysyy – ikuisesti.

Se, mihin ihmisten pyhyys tai pahuus vaikuttaa, ovat mielikuvamme opetetusta aiheesta. Pahuuden paljastuttua otin monta askelta taakse päin kaikesta pahoiksi kokemieni henkilöiden sanoista ja opetuksesta.

Viitekehys olisi voinut olla mikä tahansa kristillinen suuntaus (perinteinen suomalainen uskonyhteisö, herätysliike, vapaiden suuntien seurakunta, jne.). Minun tapauksessani yhteisö oli sekoitus peruslähtökohtaisesti luotettavaa ja vakaata herätysliikettä kuin kulloistakin pinnalla olevaa hengellistä liikehdintää.

Pettymykseni sai aikaan perääntymisen sekä itse herätysliikkeestä (ja muistakin vastaavista) ja kaikkein eniten kentän hengellisistä kuohuista. Kyytiä saivat profetiat, uskon henkisyys, rohkea rukous, parantumiset, armolahjat, jne. Heiluriliike vei täsmälleen toiseen suuntaan: En halunnut kuulla profetian profetiaa, otin vastaan kaikki vastoinkäymiset, mitä “elämä toi”, jne. Olin hyvin kriittinen “kokemukselliseen uskoon” nähden. Välttelin tiettyjä Raamatun aihepiirejä, jotka muistuttivat menneestä. Pannaan joutuivat hengellisen kentän vaikuttajat, joihin olin pettynyt, heidän seuraajansa, ystävänsä ja ne joita he seurasivat.

Kivun lähteiltä avarampaan armoon

Jumalan viisautta oli se, että vähin erin Hän johdatti minut kivun lähteille: Kohtaamaan ihmisiä, jotka terveesti edustivat kohtaamaani uskoa. Kohtasin raittiisti toimivia armolahjoja, tervettä ja voimakasta rukouselämää, juurevaa ja rohkeaa Raamattuun ja Jumalaan nojautumista.

Vähin erin mukaan tuli myös armoa ja avaruutta sekä itseä että toisia kohtaan. Jokaisella on elämässään eri vaiheita – ja virheiltäkään emme aina välty.

Lue Sanasta

Sain ohjeen kollegaltani amerikoista. Ja minähän luin. Jätin kaikki muut kirjat ja nettisivut syrjään. Luin Raamattua ja alkukieliä.

Kohtasin samat asiat, jotka olin hengellisen kentän kuohuissa kohdannut – syvästi ja omakohtaisesti. Ne eivät olleet toisen sanoja tai toisen kokemusta. Ne olivat omaa kokemusta. Taisteluja ja voittoja. Etsintää ja löytämistä. Kolkuttamista ja avautumista.

Shalom!

Oli yksi näkymä, jonka Raamattuni lehdiltä kohtasin. Sana shalom muutti ajatukseni siitä, mitä Jumala ajattelee minusta. Sana shalom muutti uskoni ja elämäni.

Lisää shalomista seuraavassa artikkelissani.

Leave a Reply