Arktista muuttoa ja Hengen työtä

Aamuisia herätyksiä

Kevään merkki täällä Kymenlaaksossa on arktisten lintujen muutto. Näky on komea, osin jopa meluisa, kun valtavat määrät lintuja lentää ylitse: ” Oink, oink, oink,…”

Kuuluu joskus niin läheltä, että aamuherätys tulee saman tien. Toki paljon muitakin lintua muuttaa tästä yli, mutta hanhien ääni on niin ainutlaatuinen, että lintuihin perehtymätönkin sen erottaa. Halutessasi voit lukea tästä luonnonnäytelmästä lisää Arktikapäivät

Pyhä Henki – villi hanhi?

Arktisen muuton tunnelmiin sopivasti löysin mielenkiintoisen tarinan siitä, kuinka kelttiläiset kristityt (n. 400 jKr tienoilla mm. Irlannissa, Skotlannissa ja Walesissa) vertasivat Pyhää Henkeä villihanheen.

Kielikuva tuntuu vieraalta. Oma lähikontaktini hanheen on meluisan aamuherätyksen ohella väkivaltainen kohtaaminen kesyn (?) hanhen kanssa. Vuosia sitten lupauduin hoitamaan tuttavani pienoiseläintarhaa, johon kuului muun muassa aasi, kanoja, ankkoja – ja tuo hanhi. Hanhi piti reviiristään huolta niin, että sain runsain mitoin hanhen nokasta mustelmia vaatteidenkin läpi. Minusta(kin) kyyhkynen on sopivampi vertauskuva Pyhälle Hengelle kun äkkipikaisen väkivaltainen hanhi, jonka ääntelyä muistuttaa metelöimistä. Muistamme, että Jeesuksen ylle laskeutui kyyhkynen, ei hanhi.

Kelttiläisten kristittyjen tarkoitus ei ollut pistää halvalla Pyhää Henkeä, vaan tuoda käytännöllisen ja tutun kielikuvan kautta esiin jotain Pyhän Hengen luonteesta: Pyhä Henki ei ollut (täysin) kesytettävissä.

Ei patenttia eikä sarjatuotantoa

Voimme kuulla tuulen huminan, mutta emme tiedä mistä se tulee emmekä minne se menee. Samoin on Hengestä syntyneen laita.

Näin Jeesus opetti.

Olen Raamattua lukiessani havahtunut siihen, miten runsain mitoin Raamatusta löytyy yllättäviä ja ainutkertaisia kertomuksia siitä, kuinka Jumala on johdattanut erilaisia ihmisiä, eri aikakausina, erilaisissa tilanteissa.

Näkösällä ei ole patenttiratkaisua eikä sarjatuotantoa, vaan jokaisen ihmisen henkilökohtainen kohtaaminen.

Vuosien mittaan mittasin omaa taivaltani toisten taipaleella kummastellen, että en koe johdatusta – kunnes tajusin, että koenpas, mutta eri tavoin kuin joku toinen. Osa ongelmaa oli se, että kohtasin väärää markkinointia. Toki viimemainitusta oli se hyöty, että entistäkin enemmän aloin etsimään aitoa omaa elämääni ajatellen.

Johdatus löytyy eläen

Kasvukouluni tässä vaiheessa uskallan kirjoittaa osviittaa kanssakipuilijoille:

Johdatus löytyy eläen. Olen kuullut sanonnan:

Turvallisessa kotisatamassa ei opita purjehtimaan.

Uskon laita on samoin. Opimme asiat matkalla.

Matkalla tarvitsemme Sanaa, rukousta ja uskovien yhteyttä Johdatus löytyy usein näiden yhdistelmänä – ja kuten edellä todettu – jokaiselle hieman eri tavalla. Tunnustele siis, mikä on se kieli, jolla Herrasi sinulle puhuu. Onko se laulunpätkä? Raamatunjae? Mielikuva rukouksessa? Uni? Kirjoittaminen? Yhden tai useamman yhdistelmä?

Joka tapauksessa Pyhä Henki on edelleen elävä ja toimiva niin Kristuksen Ruumiissa kuin tuon Ruumiin jäsenissäkin.

Artikkeliin ei ollut liittää hanhikuvaa vaan joutsenkuva. Pikainen räpsäys joutsenesta, joka huutelee kaverinsa perään, kun kaveri ei heti ilmaantunut iltalennolle. Tällä joutsenella oli niin äänekäs ja iso hätä kaveristaan, että jäimme huolestuneena seuraamaan, onko sen kaverille käynyt jotain. Huh, helpotusta, kun kaveri ilmaantui ehjänä! Hyvä kuva myös kristillisestä huolenpidosta, esirukouksesta, miksei Pyhän Hengen työstäkin.

Leave a Reply