Tuijotin toimintakertomusta: Herttilei, tavoittava työ on läpäissyt koko toiminnan! Se ei ollut enää yksittäinen kappale (tai yksittäisiä kappaleita) toimintakertomuksessa vaan toimintamme punainen lanka, mukana kaikessa ja kaikkialla.

Muutos oli tapahtunut missiovuoden sivutuotteena.

Edellisen vuoden syksynä olin aloittanut seurakunnassa missiopastorina. Olin osallistunut missiokirjan kirjoittamiseen. Kirjaa kirjoittaessa olimme pähkineet, miten voisimme sanoittaa asiamme niin, että sellaisellekin, jolle usko on vieras, asia voisi avautua.

Ilmoitusten muodonmuutos

Perinteisesti olimme ilmoittaneet tilaisuuden nimen (vaikkapa Sana ja rukous) ja puhujan nimen. Maksoimme ilmoituksista muutaman kympin. Entä jos samalla rahalla laittaisimmekin tilaisuudelle teeman, joka puhuttelisi lukijaa? – Vuoden mittaan teemat olivat saavuttaneet viitisenkymmentä tuhatta lukukertaa toiminta-alueellamme. Lisäksi visuaaliset ja laadukkaat ilmoitukset sosiaalisen median eri kanavissa.

Lounas(keidas)hetki

Isän- ja äitienpäivälounaat vetivät tuvantäydeltä väkeä. Lounaille tuntui olevan kysyntää. Suunnittelimme lounaille jatkumon: Pientä maksua vastaan saattoi kerran viikossa lounastaa. Lounaista tuli arjen keidashetki ja tuttujen tapaamispaikka. Ruokailun lomassa juttelimme henkeviä ja hengellisiäkin tilanteen tullen.

#yhessä

Kuntamme täyttäessä 130 vuotta Suomen 100-vuotisjuhlavuonna, saivat paikalliset toimijat hakea Leader-projekteja. Meidän projektimme oli Suomalaisen messun juhlaversio. Kerta kaikkiaan upea hetki kotikuntamme kirkossa helluntalaisten ja luterilaisten yhteistyönä toteutettuna.

Opimme, että asioita kannattaa katsella avarakatseisesti – ja ennen muuta kannattaa asioita tehdä yhdessä. Näin yhdistämme pienellä paikkakunnalla rajalliset voimavarat ja saamme aikaan isoja asioita.

Seurakunta siellä, missä me olemme

Eikä vain niin, että olemme seurakunnassa tai seurakunnissa, vaan niiden seinien ulkopuolella! – Osallistuimme esimerkiksi perhetapahtuman järjestelyihin yhdessä paikallistenyhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa. Paikkana paikallinen ulkoilmamuseo ja moottorirata.

Vähäiset voimavarat johtavat uuteen

Tapahtumaketju osoitti, että voimavarojen (tai ihmisten) puutetta ei kannata liioin tuijottaa. – Yhden työsorppani merkeissä olin eräällä koululla. Vuorossa oli adventin ajan näytelmä. Kävi kuitenkin niin ikävästi, että mukaan lupautuneesta tiimistä kukaan ei päässyt paikalle. – Olin lievästi sanoen hämmentynyt sen suhteen, miten ihmeessä spektaakkelin vedän.

Aloitin kiertueen pieneltä kyläkoululta. Aivan viime metreillä tuli ajatus ottaa oppilaita mukaan näytelmään. Näytelmä onnistui erinomaisesti. Huomasin, että oppilaat ja henkilökuntakin nautti. Löysin myös itsestäni uuden puolen: Heittäytyjän. Niin syntyi Varma aasin toisenlainen joulu.

Paikkakuntamme joulunavaus osui kiertueen ajaksi. Kirkonkylän koulun kanssa ajankohdasta neuvotellessani tajusin, että oppilaat menevät joulunavaukseen. Syntyi idea sisällyttää näytelmä osaksi joulunavausta.

Idea sai hauskan jälkinäytöksen: Paikkakunnallemme oli tullut juuri uusi kunnanjohtaja. Niinpä esittäytyin paikallisen seurakunnan pastorina hänelle aasinpuku päällä. 🙂 – Seuraavan kerran paikallislehteä selatessani löysin itseni kansikuvasta (edelleenkin aasinpuku päällä). Toimittaja oli bongannut aasin ja improvisaationäytelmän ja kirjoittanut siitä erittäin myönteisen ja hyväntuulisen kappaleen joulunavausartikkelinsa alkuun. – Ja mikä parasta joulun sanoma sai olla esillä kaiken kansan nähtävinä ja kuultavina.

Kansankielinen jumalanpalvelus

Reformaation yhtenä tuotoksena nähdään kansankielinen jumalanpalvelus: jokaisella on mahdollisuus kuulla hyvä sanoma omalla kielellään.

Aloimme kiinnittää huomiota käyttämäämme kieleen: Puhummehan niin, että henkilö, joka ei tunne hengellistä fraasistoa, ymmärtää kuulemansa. Tämä heijastui myös tilaisuuden teemoihin: Aloimme pohtimaan, mitä asioita kannattaisi pitää yllä. – Löysimme teemoja, jotka linkittyvät arkeen. Pohdimme, onko meilläkin Angry Birdsin tapaan vihanhallintaongelma, pysähdyimme Isä meidän rukouksen osioon “Tulkoon Sinun valtakuntasi” ja kysyimme, mitä tapahtuisi, jos Jumalan valtakunta tulisi elämäämme koko täyteydessään.

About Admin

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Similar Posts

Leave a Reply