Uskon (syntymisen) salaisuus

Olin päättämässä koulutuntia, kun korviini kantautui keskustelu:

– Uskotko sinä, (ja toisen oppilaan nimi)?

– Uskon.

– Niin minäkin.

Ja välitunti kutsui.

Kokemus rohkaisi ja pysähdytti. En ollut tehnyt mitään “ihmeellistä”. Olimme yksinkertaisesti pysähtyneet tunnin aiheen ääreen ja keskustelleet aiheesta. Tuosta tilanteesta kumpusi spontaani keskustelu.

Monta vuotta sitten istuin vastapäätä ikääntynyttä miestä. Tiesin, että mies oli uskonut nuorempana. Elämä oli kolhinut, mies oli kääntynyt uskosta – minun näkökulmastani katsottuna – kauas ja erakoitunut. Välillä tuntui, että psyyken ongelmat olivat niin suuret, että mieheen oli vaikea saada “järkevää” kontaktia. Mies kyseli kovasti – kaikkea mahdollista uskoon liittyvää. Tunsin itseni pieneksi suurten kysymysten edessä. Tuntui, etten osaa vastata. Oikeastaan minusta tuntui, että olin epäonnistunut.

Parin viikon kuluttua mies soitti kotiini. Tuo oli hyvin epätavanomaista häneltä. Kerrottava oli yhtä lailla epätavanomainen: Keskustelun seurauksena mies oli löytänyt uskon.

Kului toinen kaksi viikkoa, saimme kotiimme viestin miehen veljeltä. Tämä keskustelukaverini oli kuollut. Jokin aika ennen kuolemaansa hän oli kertonut veljelleen unesta, jossa enkelit olivat tulleet häntä hakemaan.

Tapahtumasarja sai mietteliääksi pitkäksi aikaa.

Uskon syntyminen ja syveneminen on salaisuus. Joskus myös meidän osamme jää salaisuudeksi. Tuntuu, että Sana ja Jumalan Henki tekevät työtä salassa. Näemme uskon vain puhkeavan.

Mitä meiltä tarvitaan? Sitä, että uskaltaudumme olemaan läsnä, pohtimaan, vastaamaan. Työ on Jumalan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s