Todellisen siunauksen salaisuus – ja siihen sisältyvä vaikea läksy

Vaihdoin ajatuksia yhden tuttavani kanssa. Keskustelu polveili tuttuun aihepiiriin: hengelliseen sekasortoon kristillisessä kentässä. Mikä on aitoa? Mihin voi uskoa?

Aidon ja epäaidon erotteluyrityksessä kannattaa varoa hätiköityjä johtopäätöksiä: Samakin Sana voi olla sekä aidon että epäaidon palveluksessa.

Mieleeni nousi todellinen hedelmämittari: Yhteys todelliseen viiniköynnökseen, Jeesukseen.

Ilman minua te ette voi mitään tehdä.

Hedelmä voi olla aidon oloista ja näköistä, mutta voi kummuta ihmisen omasta yrityksestä – tai pimeän lähteestä. Oikea, aito hedelmä syntyy ainoastaan elävässä yhteydessä Jeesukseen Kristukseen.

Aito ja väärennös.jpg

Koettelemukset koettelevat hedelmän pysyvyyden:

Siunattu on se mies,
joka luottaa Herraan
ja panee turvansa häneen!
Hän on kuin puron partaalle istutettu puu, joka kurottaa juurensa veteen. Ei se pelkää helteen tuloa, sen lehvät pysyvät aina vihreinä. Vaikka tulee kuiva vuosi, ei sillä ole mitään hätää, silloinkin se kantaa hedelmää.

Sen sijaan ihmiseen turvaava on pulassa:

— Kirottu on se mies, joka turvaa ihmisiin,
katoavaisten ihmisten voimaan,
mies, jonka sydän luopuu Herrasta!
Hän on kuin piikkipensas, joka yksin kituu aavikolla, kasvaa kivierämaassa, suolaisella kamaralla, missä kukaan ei asu.

Ihmisiin ja ihmisten voimaan turvaaminen ja Herrasta luopuminen rinnastetaan toisiinsa.  Ihmisiin turvaaminen on riskibusiness: Luotettavakin tukipilari voi osoittautua epäluotettavaksi. Siksi on kaikkein turvallisinta pistää kaikki toivo Herraan.

Älä kiivastu pahantekijöille,
älä kadehdi väärintekijöitä.
He kuihtuvat hetkessä niin kuin ruoho,
lakastuvat kuin kedon vehreys.
Luota Herraan ja tee hyvää,
niin saat asua maassasi,
turvallisilla laidunmailla.
Saat nauttia Herran hyvyyttä,
hän antaa sinulle mitä sydämesi toivoo.
Anna tiesi Herran haltuun,
turvaa häneen.
Hän pitää sinusta huolen!
Hän antaa syyttömyytesi käydä esiin kirkkaana kuin aamun valo. Sinun oikeutesi loistaa kuin keskipäivän aurinko. (Ps. 37: 1-6)

Daavidin elämässä tämä testattiin. Saulin voittomarssi – ja jatkuva Daavidin vaino – on täytynyt olla Daavidille kova kokemus. Daavidin luottamus siihen, että Jumala sanoo tilanteessa viimeisen sanan, kantoi häntä – ja oli lopulta kertomuksen lopputulema.

Tien Herran haltuun antaminen merkitsi nojautumista Herran johdatukseen:

  • Milloin piti käydä taisteluun, milloin väistyä tieltä pois?
  • Milloin vallata tilaa omakseen, milloin luopua revanssista?
  • Milloin puolustautua, milloin antaa Jumalan hoitaa puolustautumispuoli?

Pane toivosi Herraan, kulje hänen tietään! Hän korottaa sinut, sinä saat periä maan ja nähdä jumalattomien tuhon. Ps. 37: 34

Daavidin rohkaisu kumpusi tietoisuudesta: Jumala sanoo viimeisen sanan. Hän huolehtii lupauksensa toteutumisesta, oli tiellä vaikka minkälainen mahti tai voima. – Daavid sai katsella lopputulosta: Pahan mahti on kukistettu.

Sen sijaan se, että “jumalattomat” hukkuvat on kaksipiippuinen asia: Toisaalta se on turvallinen tietoisuus – Oikeus voittaa aina; toisaalta surullinen asia – Jumala ei haluaisi kenenkään hukkuvan. Kun luemme Daavidin elämästä, huomaamme hänen äärimmäisen rakastavan sydämensä: Hän suri Saulia niin, että hänet piti suorastaan temmata pois hänen surustaan.

Tässä mielessä Daavidista kannattaa oppia: Jumala rakastaa jokaista, jopa sitä, joka vihaa Häntä ja toimii Hänen tahtonsa vastaisesti. Jeesus kuoli jokaisen maailman ihmisen puolesta, pahimmankin. Hänen kutsunsa on jokaiselle – sillekin, jonka teot ja motiivit ovat likaisista likaisimpia.

Ongelma tulee siinä, kun tällainen ihminen jatkaa huonoilla teillään. Pelastus ei ole automaatio. Se edellyttää pahuudesta kääntymistä, anteeksi pyytämistä, kurssin muuttamista Jumalan voimassa. – Se olisi kaikkien etujen mukaista.

Ehkä siksi Jeesus antaa seuraajilleen tehtävän rukoilla niiden puolesta, jotka heitä vainoavat, koska hän ei halua yhdenkään ihmisen hukkuvan vaan, että kaikki tulisivat tuntemaan Jumalan ja Hänen tahtonsa.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s