Jumala on matkalla

Into the hovels of the poor,
Into the dark streets where the homeless groan, God speaks:
“I’ve had enough; I’m on my way
To heal the ache in the heart of the wretched. (MSG)

Köyhien hökkeleihin, pimeille kujille, jossa koditon valittaa, Jumala puhuu: Olen saanut tarpeekseni; Olen matkalla – parantamaan rikkirevittyjen sydänten kivut. 


CASE: Kun Jumalan mitta täyttyi ja puuttui asiainkulkuun

Viime päivinä olen pysähtynyt Raamattuni äärellä sellaisiin kohtiin, joissa Jumalan mitta näyttää täyttyvän Hänen kansansa kohtelusta. Yksi näistä kohdista on Jesajan 52. luku.

Ennen muuta sanat on osoitettu tietyssä ajassa, paikassa ja tilanteessa, Jumalan omaksi kansakseen nimittämälle kansalle, juutalaisille. Soveltuvin osin voimme omistaa myös kristittyinä lainalaisuuksia ja periaatteita, joita teksteistä tulee esille.

  • Jumalan kansa on vankeudessa

— irroita kahleet kaulastasi, sinä vangittu tytär Siion j. 2 b.

  • Jumalan nimeä pilkataan jatkuvasti

 — minun nimeäni pilkataan alati, kaiket päivät. j. 4 b

  • SEN TÄHDEN (sanoo Herra): MINUN KANSANI ON TUNTEVA MINUN NIMENI – ja on tietävä, että MINÄ OLEN todella Jumala, kansani Jumala j. 6.

Jotkut näkevät ensin

Jotkut näkevät tämän ennen muita – ja sanansaattajat tuovat sotakentältä sanoman voitosta ja pelastustuksesta: Jumala on voittanut. Hän on Kuningas.

Kuinka suloiset ovat vuorilla ilosanoman tuojan jalat, hänen, joka julistaa rauhaa, ilmoittaa hyvän sanoman, joka julistaa pelastusta, sanoo Siionille: “Sinun Jumalasi on kuningas!” j. 7

Vartijat näkevät voittoisan saattueen ensimmäisenä. Sen jälkeen kaikki muutkin: He näkevät silmästä silmään, KUINKA HERRA PALAA SIIONIIN.

Kuule! Vartijasi korottavat äänensä, kaikki he riemuitsevat, sillä he näkevät silmästä silmään, kuinka Herra palajaa Siioniin. j. 8 

Jopa rauniot huutavat ilosta: On jälleenrakentamisen aika!

Huutakaa ilosta, riemuitkaa, kaikki te Jerusalemin rauniot, sillä Herra lohduttaa kansansa, lunastaa Jerusalemin. j. 9

Jumalan asiaan puuttuminen ei jää huomaamatta

Herra paljastaa pyhän käsivartensa kaikkien kansojen nähden, ja kaikki maan ääret saavat nähdä meidän Jumalamme autuuden.  j. 10.

Asettukaa valmiiksi, Jumalan astioiden kantajat, pian on aika liikkua!

Pois, pois! Lähtekää sieltä, älkää koskeko saastaiseen; lähtekää sen keskeltä, puhdistautukaa, te Herran aseenkantajat. j. 11

Herran astioiden kantajien (KR. 38 kääntää aseenkantajat; kyseessä kuitenkin on vertauskuva temppelissä käytettävien astioista ja niiden kantajista) on aika puhdistautua ja valmistautua matkaan (temppelin astiat tulevat palaamaan “kotiin”; temppeli ennallistetaan. (KR 92 kääntää kohdan kohdilleen yhtä lailla kuin englanninkieliset käännöksetkin.)

Jumala tulee johtamaan  ja varjelemaan kansansa matkan

Sillä ei teidän tarvitse kiiruusti lähteä, ei paeten kulkea; sillä Herra käy teidän edellänne, Israelin Jumala seuraa suojananne.  j. 12

Kyseessä oli hallittu paluu. Ilman paniikkia. Ilman tragediaa. Ilman draamaa. Jumala piti huolta, että kansa pääsi kotiin.

Jumalan asiaan puuttuminen on vastaus siihen, mitä Hän näkee kansansa elämässä

“Kurjien sorron tähden, köyhien huokausten tähden minä nyt nousen”, sanoo Herra, “tuon pelastuksen sille, joka sitä huoaten ikävöitsee”.  (Ps. 12: 6, KR 32) – Heprean kielessä kurjaksi käännetty sana tarkoittaa ahtaalla, painostuksen alla tai väkivallan kohteena olevaa. Jumala lupaa tuoda pelastuksen sille, joka sitä huokaillen ikävöi.

Into the hovels of the poor,
Into the dark streets where the homeless groan, God speaks:
“I’ve had enough; I’m on my way
To heal the ache in the heart of the wretched. (MSG)

Köyhien hökkeleihin, pimeille kujille, jossa koditon valittaa, Jumala puhuu: Olen saanut tarpeekseni; Olen matkalla – parantamaan rikkirevittyjen sydänten kivut. 

Kuva: Arto Lehikoinen. Julkaisulupa AJL_eks_1

Grafiikka: Pauliina Kuikka powered by CrelloJumala on matkalla.jpeg

Teksti: Pauliina Kuikka

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s