Sinulla on jo kaikki

Istun ja ihmettelen. Edessäni on vuori, jota en osaa ylittää, alittaa enkä kiertää. Mitä ihmettä oikein teen?

Mieleeni nousevat sanat 2 Pietarin kirjeestä 1. luvusta, jakeesta 3:

“Hänen jumalallinen voimansa on antanut meille lahjaksi kaiken, mikä kuuluu tosi elämään ja jumalanpelkoon. Olemmehan päässeet tuntemaan hänet, joka on kutsunut meidät kirkkaudellaan ja voimallaan. ” (KR 32).

Rakastan sanoja. Tykkään penkaista sanoja hiukan pintaa syvemmältä.

Tästä kohdasta löydän riemastuttavia ja mahtavia sanoja:

  1. Ihan kaikki

πας [pas] ´ihan kaikki, kaikenlainen, ihan jokainen, täysin, mikä tahansa´painottaa sitä, miten ihan oikeasti Jumala on voimassaan lahjoittanut meille ihan kaiken, mitä tarvitsemme elämään tässä ajassa ja Jumalan yhteydessä.

2. Jumalan ylivertainen voima

θειος δυναμεως [theios dunameioos] on käännetty Jumala voimassaan (KR 92) ja jumalallisessa voimassaan (KR38, on kirjaimellisemmin oikeaan osuva). Tämä Jumalan voima “dunamis” on huikea ja monivivahteinen sana. Sillä on merkitykset: voima, kyky ja vahvuus.  Sana sisältää myös merkitykset:

  • ´jollakin on voima/kyky ja tämä
  • voima/kyky on osa hänen luonnettaan – ja
  • hän laittaa tämän voiman ja kyvyn käytäntöön´.
  • Tämä voima voi liittyä “kykyyn saada aikaan” ihmeitä, moraalisen voimaan/vahvuuteen, voimaan joka tulee ylivertaisuudesta (esimerkiksi, että on  jotain enemmän. Vrt. VT:n kertomus Jumalan sotajoukoista – ja Elisan sanoista palvelijalleen Gehasille: “Älä pelkää, sillä niitä, jotka ovat meidän kanssamme, on enemmän kuin niitä, jotka ovat heidän kanssansa”. 2 Kun 6: 16)

3. Se on lahjoitettu jo

… ja bonuksena: Jumala on Pietarin sanojen mukaan lahjoittanut nämä jokaiselle, joka tuntee Kristuksen, joka on kutsunut meidät kirkkaudella ja voimallaan.

4. Se on ulottuvillani

Ajattelen kuvaa. Istun ja ihmettelen elämäni vuoren edessä, josta en näytä pääsevän yli en ympäri alittamisesta puhumattakaan. Onko niin, että tavallaan istun ja ihmettelen turhaan, kun ratkaisu on ulottuvillani. Minun tarvitsisi vain ojentaa käteni ja ottaa lahja vastaan: Minulla on kaikki mitä tässä tilanteessa tarvitsen. – Niin on sinullakin sinun tilanteessasi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s