Tiedostammeko uskon (ja sen Lähteen) voiman?

Tiivistelmä videosta alla:

Jumala on kutsunut oman(kansan)sa

  • tekemään Hänen tahtoaan,
  • toteuttamaan Hänen suunnitelmaansa,
  • elämään Hänen elämäänsä.

7 valloitettavaa vuorta

Maailmalla on olemassa teologian suuntaus, joka on saanut nimen “7 vuoren teologia”.

Lyhyesti suuntauksen idea on siinä, että ihminen on tarkoitettu vaikuttamaan ympäristöönsä myönteisesti.

Jumalan alun perin antama tehtävänanto kuului: viljele ja varjele maata; lisääntykää ja täyttäkää maa. Syntiinlankeemus muutti kuvion. Paha sai enemmän tai vähemmän otteensa ihmisestä ja luomakunnasta. Syntiinlankeemuksen seurauksena tulivat niin hiki ja synnytystuskat kuin muutkin ihmiselämän koukerot.

Jumala ratkaisi asian muun muassa seuraavasti:

  • Antamalla elämän käyttöohjeet (käskyt)
  • Ohjeet epäonnistumisen varalle (uhrit)
  • Profeetat kääntämään asiat takaisilleen urilleen, kun ihmiset kerta kerran jälkeen hukkasivat suunnan
  • Oman Poikansa syntien sovittajaksi ja uudenlaisen Hänen voimaannuttamansa elämän mahdollistajaksi (uusi elämä Kristuksessa, uusi mahdollisuus elää lähellä Jumalaa ja toteuttaa Hänen tahtoaan)
  • Lopullisen voiton pahasta tämän maailmanhistorian loppumetreillä
  • Ikuisen elämän Jumalan todellisuudessa/valtakunnassa

7 vuoren teologia painottaa uskovan roolia vaikuttamassa ympäristöön. Jumalan valtakunta on totta jo tässä ajassa ja kirkko/seurakunta on voimakas vaikuttaja seitsemällä eri elämän osa-alueella: uskonnon, perheen, hallinnon, liike-elämän, taiteen, koulutuksen ja median saroilla. 

Puolesta ja vastaan

7 vuoren teologiaa on kritisoitu siitä, että se keskittyy liikaa tähän aikaan ja siitä, että Jumalan valtakunnan koittaminen tässä ajassa on mahdotonta – koska Raamatun profeetallinen ilmoitus kertoo pahuuden lisääntymisestä loppua kohti ja persoonallisen pahan saavan hetken mellastaa maan päällä valtoimenaan.

7 vuorta tai ei. Tehtävämme on olla valo ja suola “maassa”,  ympäristössä, jossa elämme. Jos mielimme saada sanomamme niiden kuultavaksi, joille usko on vieras asia, meidän tulee katsella muuannekin kuin oman yhteisön sisälle ja sen toimintaan. Jos meillä ei ole mitään kosketuspintaa ulospäin, tämä tehtävä on mahdoton toteuttaa.


Ajattele yhteiskuntaa, jossa uskonto on kaiken keskiössä. Ajattele uskontoa, joka vaikuttaa jokaiseen päätökseen jokaisella elämäsi alueella ja jokaiseen päivittäiseen tiedon lähteeseen. (A Modern Day DaVinci -blogi)


Kirjoittaja näkee “seitsemän vuorta”liikkeenä ja strategiana, jonka kautta evankelikaalisten kristittyjen (lähin suomalainen vastine “evankelikaaleille” lienee herätyskristillinen) toivo muuttaa tekemisemme ja motiivimme.

Kirjoittaja on oikeassa: Usko vaikuttaa päätöksiin jokaisena hetkenä ja siihen sisältyy kaiken muuttava ja mullistava voima. Valitettavasti hän näkee tämän elämää rajoittavana voimana/tekijänä – ja siksi suhtautuu siihen pahana, jota ei saa päästää valloilleen. Kirjoittaja ajaa takaa arvovapaata ajattelua. Sellaista ei käsittääkseni ole. Jokin vaikuttaa päätöksiimme, vaikka olisimme kuinka arvovapaita. 

Mielenkiintoista on se, kuinka voimakkaana kirjoittaja näkee aktiivisen roolin ottaneet uskovat:

Miksi “seitsemän vuorta” kannattaa pitää mielessä? Siksi että sillä on potentiaalia muuttaa kaikki kulttuurissamme. — Se on todellinen ja sillä on juurensa monissa niissä kulttuurin instituutioissa, jotka voivat hallita kulttuurin muutosta. (A Modern Day DaVinci -blogi)

Kommentti pistää mietteliääksi: Tällainen henkilö näkee uskon noin vahvana… Entä me, joiden pitäisi tuntea, tietää ja tiedostaa uskomme (ja sen Lähteen) voima?

Kuvituskuva: Porvoon alkutalven iltapäivässä loistava valaistu risti. Porvoo. 2018.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s