M-sana: Flowta ja maalintekopaikkoja

No comments

Jumissa risteyksessä

Seison isossa tienristeyksessä. Rukoilen rukoilemasta päästyäni.

Tienristeyksessä olemisessakin olisi riittämiin. Lisäksi tuntuu kuin olisin risteyksessä jumissa. Tuntuu kuin en pääsisi eteen enkä taakse.

Keskustelen tilanteesta usean ihmisen kanssa. Varsinaista vastausta heiltä ei löydy. – Eikä voikaan löytyä. Kyse on loppupelissä johdatuksesta, joka Jumalalla on minua varten.

M-sana

Kuten monena muunakin aamuna, herään rukoilemaan aamun varhaisina tunteina. Mielessäni on M-kirjaimella alkava sana. On vielä pimeää, joten en kaiva muistikirjaani esiin ja kirjoita. Jos sytytän valot, todennäköisesti valvon aamuun asti – ajattelen – ja päivä pitäisi jaksaa kunnialla loppuun. Valvominen ei tee pitkän päälle hyvää, vaikka kyse on niinkin merkityksellisestä asiasta kuin rukous.

Nukahdan. – Aamulla huomaan unohtaneeni “M-sanan”. Muistan vain osan pohdintaa rukouksessa. Näin muistan asian kuutioineeni: Se on sama kuin kairos-aika, se jolloin Jumala erityisesti puuttuu asioiden kulkuun.

Hassua. Normaalisti minulla ei ole tapana pohtia tuollaisia asioita. – Ja minua harmittaa, kun en muista M-sanaa.

Koetan selata sanakirjaakin, jotta sana muistuisi mieleen, mutta kun ei niin ei… Rukoilen, että sana putkahtaisi jotain kautta mieleeni… Sana, joka jotenkin liittyy aikaan… Moments se ei ole,… mikä muu sana se voisi olla..?

Kun jatkat eteenpäin, löydät…

Selailen Raamattua. Eteeni putkahtaa Laulujen Laulun 3. luvun jakeet 3 ja 4:

Vastaani tuli vartijoita
öisellä kierroksellaan.
Minä kysyin heiltä: “Oletteko nähneet
häntä, jota rakastan?”
Mutta kun jatkoin kulkuani,
heti löysin hänet, jota rakastan!
Tartuin häneen enkä päästänyt irti

… Juuri näin olin tehnyt… Etsinyt…. Ja (kuten tuosta sanasta ymmärsin) minun piti jatkaa kulkuani: Löytäisin kyllä, Herran.


Flowta ja maalintekopaikkoja

… mutta mikä merkillinen on se öinen M-sana..? – Lopulta oivallan: Sana on MOMENTUM! – Siinä kysymys on juuri siitä, mitä aamulla olin pohtinut.

Kaksi määritelmää: Toinen liike-elämän valmennuksen maailmasta, toinen talouselämästä.

Cristina Andersson määrittelee momentumin flow-tilaksi, jossa kaikki tuntuu onnistuvan, ollaan liekeissä – kaikki menee putkeenVoit lukea lisää Cristina Anderssonin oivaltavia ajatuksia hänen blogistaan)  Momentum voi toimia myös toiseen suuntaan. Tämän tunnemme ilmiönä, jolloin ikään kuin olisi noussut väärällä jalalla eli kaikki mikä voi mennä pieleen, menee pieleen. – Tässä asiayhteydessä kiinnitän huomiota myönteiseen, eteenpäin vievään ja itseään ruokkivaan momentumiin.

Gordion Pro Riitta Sutisen kirjoittamassa artikkelissa Digitaalinen Momentum tutkaillaan suomalaista elinkeinoelämää pienten ja keskisuurten yritysten vinkkelistä vuonna 2015. Artikkeli alkaa Juhani “Tami” Tammisen määritelmää momentumista lainaten: Momentum on maalinteolle otollinen vaihe.

Pk-yritysbarometri kertoi 2015 karua kieltä uskon horjumisesta, varovaisuudesta ja jatkuvasta ponnistelusta sopeutua vaikeaan tilanteeseen. Barometrissä on kuitenkin poikkeama: 7 % pk-yrityksistä kasvaa. Artikkelissa tarkastellaankasvun salaisuutta vähän lähempää. Lähempi tarkastelu osoittaa, että kasvavia yrityksiä yhdistää myönteinen asenne kun taas valoja sammutteleva supistava tekemisen kulttuuri ei luo uutta, keskustelu ja pöhinä lakkaavat, eikä milloinkaan päästä momentumiin.

Entä kairos?

Entä sitten kairos, joka tuli mieleeni? – Niin kuin sanottu, en ole moista asiaa liioin pohtinut. Asia vain putkahti mieleeni aamulla. Tarkempi tutkiminen osoitti, että kreikan sana kairos on juuri tuota, missä merkityksessä “Tami” käyttää momentumia:  sopiva aika, tilaisuus, mahdollisuus. Kairoksesta löytyy myös ajatus siitä, että asiat ovat ajautuneen kriisiksi ja ratkaisevaa käännettä odotetaan. Se, että on kairos-aika, edellyttää, että siihen tartutaan – samaan tapaan kuin jääkiekkoilija ottaa kiekon ja tekee maalin.

Se että on tilanteesta liekeissä ei ole ollenkaan pahitteeksi!


… ja mitä tästä kaikesta jälleen opinkaan? – Ainakin sen, että meillä on elävä, puhuva ja toimiva Jumala. ❤

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s