Terve ja epäterve usko(nnollisuus)

No comments

Törmäsin artikkeliin, jonka luin 8 vuotta sitten. Tasapainoinen, edelleen ajankohtainen, vaikka aika ja ilmiöt ovat muuttaneet muotoaan. Terve ja epäterve uskonnollisuus

Internet on luonut aivan uudet mahdollisuudet kaikenlaisten aatteiden ja opillisten virtausten leviämiselle. Terve ja epäterve eivät rajoitu enää jonkin liikkeen kokoontumisiin fyysisissä toimitiloissa, vaan terveen ja epäterveen kanssa joudumme kasvokkain näyttöpäätteemme ja/tai tv-ruutumme äärellä. Lähdekritiikkiä kannattaa harrastaa – kuitenkaan saivarteluun sortumatta.

Artikkelissaan Perttu Pulkkinen rohkaisee kokonaisvaltaisen ilmoituksen etsimiseen Raamatusta.

Raamatusta meidän kristittyjen tulisi etsiä Jumalan Hengen johdattamana perusteltua kokonaisnäkemystä, jossa mikään osanen ei pohjaudu vain yhteen Raamatunkohtaan, vaan on nähtävissä läpi koko Raamatun. Tehtävä ei ole helppo, mutta siihen tulisi kuitenkin kristillisissä seurakunnissa mielestäni pyrkiä.

Hyvin kapean osaamisalueen äärellä kannattaa olla varuillaan – kuitenkaan pelosta enempää kimpoilematta. Esimerkiksi keskittyminen vapautuspalveluun, harhaoppien metsästykseen tai tulevaisuuden skenaarioihin voi kieliä raiteilta suistumisesta. Tasapainoista uskonelämää kun on vaikea synnyttää yhden aatteen ympärille. Uskon äärellä läsnä pitäisi olla koko elämän kirjo.

Jokunen aika sitten silmiini sattu Youtubestsa video, jossa erään paikkakunnan kirkkoon oli kokoontunut kohtuullisen suuri määrä väkeä kuuntelemaan puhetta uudesta maailmanjärjestyksestä. – Toki on hyvä, että tiedämme, missä maailmalla mennään – ja olemme valveilla ajan ilmiöiden suhteen. – Komppaan tässä täysillä Pulkkista:

yleensä elämäänsä ei kannata mielestäni hukata salaliittoteorioihin, vaan kannattaa käyttää kallisarvoinen aikansa siihen, mitä itse haluaa saada elämässään aikaiseksi. Antaa välillä maailman puuhastella omiaan. Oman elämänsä voi elää vain kerran.

Keväällä lähdin yhden tuttavani mukaan suomalaista saarnamiestä kuuntelemaan. Mies on tuttu asiantuntevista luonnoistaan, jossa raamatuntuntemus sekoittuu polttaviin maailmanpoliittisiin teemoihin. – Rehellisesti sanottuna minulle tuli tilaisuudessa paha olo. Olin aistivinani juuri tämän, mistä Pulkkinen blogissaan kirjoittaa:

Salaliittoteorioilla voidaan myös kontrolloida ihmisiä herättämällä pelkoa.

Olin liki 30 vuotta aiemmin paljonkin viettänyt tämän saarnamiehen tilaisuuksissa. Kerran yhden tilaisuuden jälkeen olin todella mietteissäni. Elettiin nk. Irakin sodan aikaa – ja saarnamies veti tilanteeseen kaikki mahdolliset liitännäiset Hesekielistä, Danielista ja Ilmestyskirjasta. Mitä minä oikein teen? oli kysymykseni. – Yhtäkkiä mieleeni tulivat Jeesuksen sanat: Kun te näette tämän tapahtuvan, nostakaa päänne… – Minulla ei ollut mitään syytä pelkoon, vaan rohkeuteen. ❤ – Myöhemmin tajusin, että saarnamies ei ainakaan kovin profeetallinen ollut sanoissaan, koska hänen skenaarionsa eivät toteutuneet. – Tältä pohjalta minua on suunnattomasti hämmästyttänyt, miten monet niistä häntä(kin) kuunnelleista, jotka ovat elossa, edelleen kuuntelevat häntä – vaikka nk. profetiat ovat muuttuneet matkalla moneen kertaan. – Traagista tässä on se, että tämäntyyppinen tapaus saa varuilleen myös aitojen profetioiden kohdalla…

Pulkkinen kannustaa terveeseen, palvelemaan ja vastuulliseen johtajuuteen,  realistiseen mielipiteenvapauteen ja siihen, että myös elämän tiukissa mutkissa henkilöä ei automaattisesti hylätä tai hyllytetä.

Ahtaassa yhteisössä (kokoontui yhteisö sitten fyysisesti tai internetissä) tyypillistä on mustavalkoinen jaottelu ystäviin ja vihollisiin sen perusteella, miten yhteisöön tai sen keulahahmoon ja/tai sanomaan suhtaudutaan.

Eri mieltä oleva leimataan helposti harhaoppiseksi, mielenterveysongelmaiseksi, saatanalliseksi (mitä nimitystä kulloinkin käytetään).

Terveessä uskonnollisuudessa taas ollaan kiinnostuneita ihmisen hyvinvoinnista aidosti, eikä vain uskonnon kautta.  Ihmisen ei tarvitse pelätä joutuvansa hyljätyksi, jos ei aina ole kirkassilmäinen superaktiivi osallistuja eturivissä. Ihminen saa tukea myös uskonelämänsä haaksirikkojen jälkeen.

Yhteisöstä pitäisi myös voida erota ilman kummempaa skismaa, selityksiä tai pelkoa joutumasta kartetuksi tai vainotuksi (tai mikä pahempaa kadotukseen sillä perusteella, että ei kuulu ko yhteisöön).

Terveessä uskonnollisuudesssa yksilöitä kannustetaan eteenpäin elämässään, eikä heidän motiivejaan edistyä elämässä jatkuvasti kyseenalaisteta tai väheksytä.

Pakko tuntea… Pakko uskoa… samalla tavoin… pienimmässäkin yksityiskohdassa… on hälymerkki…:

Jos yhteisössä on oikeus tai jopa velvollisuus vain tiettyyn tunteeseen, on yhteisö sairastunut. Pakko iloita on yhtä epätervettä kuin pakko olla surumielinen. Pakko uskoa kaikki mitä puhutaan on myös epätervettä. Ihmisyyteen kuuluvat kaikki tunteet.

Joillekin yhteisöille tyypillistä on jatkuva opillinen saivartelu varsin toisarvoisista asioista.

Musiikkimaku ja pukeutuminen ovat makuasioita, joista ei kannattaisi kovin paljoa kiistellä. On ymmärrettävää, ettei kirkkoon tulla bikineissä eikä puhumaan pönttöön sortseissa, mutta mitään oppia ei makuasioista kannata rakentaa, eikä sallittuja hameiden pituuksia kannata mittailla senttimitalla. Ja ehkäpä aikaansa ei kannata kovin paljoa käyttää siihen, että levyjä kuuntelee väärinpäin ja miettii salasanomia, koska tällä periaatteella kaikki levyt, saarnat ja poliittiset puheet tulisi kuunnella ensin väärinpäin, koska miten muuten voi varma, mitä kuuntelee, koska susi voi aina olla lammasten vaatteissa…

 

AVOIMUUS YHTEISKUNTAA KOHDEN. Salailu ja sisäpiirien luominen ovat lahkolaisuuden merkkejä. Jos on oikealla asialla, ei ole yleensä salattavaa. Terve yhteisö on jopa ylpeä avoimesta tiedotuskäytännöstään.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s