Oikein hankala ihminen

One comment

Olen tehnyt sen huomion, että ihmiselämä monimutkaisuudessaankin on helpompaa kuin ilmetyn narsistin kohtaaminen. Kohtaamme hankalia ihmisiä. Heistä narsisti on hankalimmasta päästä.

Tästä vetäisin näinkin rankan johtopäätöksen:

Jos tulet pääsääntöisesti juttuun kaikkien ihmisten kanssa, ja yhtäkkiä joku saa elämäsi sekaisin ja sinut tolaltaan, kannattaa pohtia myös narsismin mahdollisuutta.

Narsistille ominaista on muun muassa se, että pelin säännöt muuttuvat tilanteen mukaan. Muuttuvien sääntöjen keskellä on vaikea elää, olla ja tehdä työtä. Säännöt ovat narsistiseen tapaan “uhrin” kannalta epäreilut.

Erityisesti, jos ilmiö ei ole tuttu, voi mennä pitkä aika siihen, että asia alkaa hahmottua. Ihan oikeinkin ei-narsisti katsoo ensin oman nutun alta vikadiagnoosia. Vasta sen jälkeen alkaa pohtia, mikä mättää.

Epäedulliset säännöt ja että nuo säännöt eivät ole täysin selvillä tekevät tilanteen raskaaksi – vähän samaan tapaan kuin toiselle annettaisiin modernit hiihtovälineet oikein laitettuina ja hiihtämään valmista latua myöten ja toiselle välineet vuosimallia 1920 ja käskettäisiin umpimetsän kautta löytämään määränpäähän.

Narsistin tavoite jää yleensä peittoon tavalliselta hiihtäjältä. Mitä ihmeen hyötyä kuvaamastani venkoilusta on?

Narsistille tärkeää on oman itsen ja hyvyyden korottaminen. Yhtenä välineenä epäreilut lähtökohdat – ja sekä välineenä että tavoitteena – nöyryyttäminen ja toisen saattaminen epäedulliseen valoon.

Se joka kuvaamaani tilanteeseen on joutunut, tietää, miten raskas ja raivostuttava tilanne voi olla.

Keinot ovat tuollaisessa tilanteessa aika vähissä. Kova kunto (ammattitaito, tms.) ja sissiasenne auttaa rajaan asti, samoin vastaantaistelu ja epäreiluuden näkyväksi tekeminenkin. Toisaalta viime mainitussa saa varautua myös hyvin taisteluvarustein, sillä asian näkyväksi tekeminen (hyvälläkin) on narsistille sama kuin avoin sodanjulistus. Narsisti leikkii viatonta samaan aikaan kuin toimii entistä raaemmin, rajummin ja epäreilummin. Nyrkkisäännöksi narsismin asiantuntijat asettavatkin vaihtoehdot: (jos sinulla oikeasti on voimia ja halua) taistele tai (oman hyvinvointisi ja jaksamisesi vuoksi) pakene. Kiltin ja kuolleen leikkiminen on myös käypä vaihtoehto. Se tosin edesauttaa vääryyksien jatkumista.

Ilmiön ymmärtämiseksi suosittelen lukemaan muun muassa Raimo Mäkelän Naamiona terve mieli tai Brita Jokisen Kiusaaja keskellämme -kirjat.

1 comments on “Oikein hankala ihminen”

  1. …epäreiluuden näkyväksi tekeminen… Tuo on tärkeä lause. Jostain luin tämmöisen viisauden: “Gary Haugen on todennut, että kaikissa historian suurissa häpeällisissä tapahtumissa on taustalla kertomatta jätetty totuus ja nimeämättä jätetty paha. Suurin vihollinen taistelussamme sortamisen ja vääryyden lopettamiseksi on aina salakavala, hienotunteinen hiljaisuus.”

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s