Onko seurakunnan aika nousta ja millä tavoin?

Tämäntyyppinen kysymys liittyy keskusteluun “Nousevasta” (engl. Emerging) seurakunnasta/kirkosta (engl. church).

Nouseva seurakunta

Kyse on liikehdinnästä, jonka aatemaailma liittyy yhteen edellisen kirjoituksen artikkelin aiheen, etsijäystävällisyyden kanssa.

John Piper kirjoittaa artikkelissaan sitä, kuinka”nouseva” (engl. emerging) seurakunta/kirkko on on kaikkea muuta kuin yhtenäinen liike. Piper näkee liikkeen ison ja jäykän kristillisyyden, seurakunnan/kirkon, jne. vastapainona. Osin monisävyinen liikehdintä on vastavoima myös tiukasti muotoilluille opillisille rakenteille ja/tai käytänteille. Kokoontuminen voi olla istumista sohvalla tai kynttilänvalossa  – tai seinien maalausta.

Ihmekös siis, jos/kun totuttuihin käytänteisiin tai pitkään liturgiseen perinteeseen tottunut kavahtaa moista. Miten voi olla, että ehtoollinen nautitaankin pienessä joukossa – eikä sunnuntaina..?! Miten voi olla, että tiukkaa ja yhtenäistä opillista lauselmaa ei tule kuin apteekin hyllyltä?!

Opillinen epämuodollisuus ja ajoittainen huolettomuus yhdessä ylettömän maailman syleilemisen kanssa suo oivat mahdollisuudet myös opillisille “sammakoille” (niitä liikkeeseen yhdistettyjen henkilöiden sanomisina löytyy pienellä googlaamisella…).

Sammakoista huolimatta rauhoittaisin kriitikkoja tyypillisellä ohjeella: 1. Etsiydy alkuperäisten lähteiden äärelle ja katso niitä asiayhteydessään. 2. Liikehdintää kannattaa katsoa asiayhteydessään.

Pieni kotisolu/-seurakunta, joka rakastaa Jeesusta ei liene ollenkaan huono?! Jos he tutkivat (vaikka pienessäkin piirissä) Sanaa, Sana johtaa heitä eteenpäin. (Tästä esimerkki nuoresta, joka elämän valintojensa keskellä löysi Raamattua lukemalla osviitan valintoihin – ja kurssi suoristui.)

Kaikki eivät tuonkaan liikkeen piirissä ole harhautuneet opillisella linjallaan kristinuskon ytimestä (niin että he olisivat harhaoppisia. Vrt. artikkeli harhaoppisuuden määritelmästä. Sen voit lukea tästä linkistä.)  eivätkä kaikki ole harhautuneet raamatuntulkinnassaan ja -sovelluksessaan.

Se, että joku käyttää samaa termistöä tai ideaa kuin “nouseva seurakunta/kirkko” ei kannata vetää se-on-harhassa -johtopäätöstä.

Esimerkiksi se, että uskoo, että kristillisyydellä on sanottavaa edelleen tämän ajan yhteiskunnassa ja kulttuurissa ja että seurakunta voi edelleen tavoittaa sanomallaan ihmisiä ja kasvaa tai että toimintatavat ovat “epäformaalisia” ei merkitse, että siinä olisi jotain omituista tai väärää, jos uskon ja opetuksen ydin on kohdallaan.

Juuri tätä olen miettinyt seuratessani niin suomalaista kuin kansainvälistäkin keskustelua, ettei vahingossa niputettaisi yhteen toisiinsa kuulumattomia asioita, kuten vaikkapa jonkin “nousevaan kirkkoon” liitetyn opettajan/julistajan lennokkaita kommentteja ja jota kuta toista, jolla kristilliseen lähetystehtävään liittyvä ajatus mennä kaikkeen maailmaan ja julistaa evankeliumi.

Henkilökohtaisesti kuulun juuri tuohon viime mainittuun joukkoon. Minulla ei ole ajatustakaan heittää hanskoja tiskiin ja sanoa: “Olkoon paha maailma, tyydyn parantamaan maailmaa samanmielisten kanssa kahvipöydässä.”

Koetan niillä lahjoilla ja sillä kekseliäisyydellä, joka minulla (ja ihmisillä ympärilläni) on (ja jota – niin uskon – Jumala antaa) vaikuttaa siihen, että evankeliumi leviää puroina, noroina, virtana, pisaroina,… Kunhan se leviää.!

Uskon, että meidän kristittyjen täytyy  vähentää toinen toisemme jyrsimistä ja keskittyä siihen tehtävään, minkä Jeesus Kristus on meille antanut. ❤

Nouse, ole kirkas! (Jes. 60: 1)

on hyvä ohje jokaiselle kristitylle – ilman että se yhdistetään harhaoppiin tai vinoumaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s