Powered by ZigaForm version 3.9.7.3

Suomalaisessa (ja kansainvälisessäkin) keskustelussa arvioidaan hengellisen kentän liikehdintää akselilla harhaoppi – oikea oppi. Olen tuonut artikkelissani Harhaoppia metsästän… (Tahdon saada suuren..?)  näkökulman siihen, miten harhaoppikeskustelussa on tällä hetkellä harhaoppikortti (liian) herkässä nousemaan.

Etsijäystävällisyys – harhaoppi?

Käyn läpi harhaoppikortteja yksi kerrallaan. Ensimmäiseksi sarjan aloittaa “Etsijäystävällinen harhaoppi” (tälläisellä nimellä olen sekä kansainvälisten että suomalaisten mielipidevaikuttajien nähnyt asiansa ilmaisevan, joten käytän samaa termistöä kuin he…)

…mutta mikä etsijäystävällisyyteen kriittisesti suhtautuvien mielestä on pielessä..?

Kriitikot kritisoivat etsijäystävällisiä seurakuntia muun muassa siitä, että niissä lähdetään etsijöiden tarpeiden huomioimisesta. Kriitikot ajattelevat, että tässä “vähän niin kuin viekkaudella” houkutellaan ihmisiä seurakuntaan. Kriitikkojen linja on tiukka: Heidän mukaan UT ei opeta tällaista.  Peruste on seuraava

Suvaitsevuuden henki seurakunnassa on harhaoppia, koska Jumala käskee erottamaan totuuden ja valheen ja vahvasti tuomitsemaan väärän opetuksen.

Tämäntyyppisessä kritiikissä toisiinsa liittymättömät asiat sekoittuvat.

Kun etsijäkeskeisyys on oikealla paikallaan, kynnys tehdään etsijälle matalaksi – sanomasta tinkimättä

Etsijäystävällisyys, etsijäkeskeisyys ja etsijöiden huomioonottaminen ovat oikealla paikallaan, kun seurakunta tekee tulijalle kynnyksen niin matalaksi kuin mahdollista – perussanomasta tinkimättä.

Käytännössä tämä voi merkitä esimerkiksi sitä, että

  • seurakunnan eteisessä huomioidaan uusi tulija
  • hänelle kerrotaan, mitä seurakunnassa on meneillään
  • puheenparsi on kieltä, jota tulija ymmärtää
  • musiikki on edes jollakin tavoin tuttua
  1. Case hautajaiset vieraassa maassa: Itselleni oli muutamia vuosia sitten upea kokemus, kun pastori kertoi Ruotsissa hautajaisissa, mitä on meneillään ja mitä on tulossa.
  2. Case uskovaisten slangi “suomeksi”: Itse sopeutan myös puhettani tilanteeseen, jossa tiedän, että mukana on ihmisiä, joiden kosketuspinta uskoon ja/tai edustamaani kristilliseen liikehdintään on ohut. Koetan puhua niin, että hän ymmärtää, mistä puhun. Jos käytän “meidän uskovaisten slangia”, selitän sanat. Kerron myös esimerkiksi siitä, miksi tietyt asiat ovat tilaisuuksissamme niin kuin ne ovat.

Jeesus oli etsijäystävällisin ikinä

Em. kritiikin mukaan Uusi testamentti ei tue etsijäystävällisyyttä. Kylläpäs tukee! – Jeesus eli hyvin lähellä aikansa ihmisiä, puhui heidän kieltään, jopa murrettaan. Hän teki etsimisen jopa niin helpoksi, että

  • “bongasi” Sakkeuksen puusta
  • Pietarin, Andreaan, Johanneksen ja Filippuksen heidän arkensa keskeltä,
  • samarialaisen naisen kaivolta, jne.

Jeesuksella oli jokaiselle heistä täsmäkohtelu ja täsmäsanoma.

Tämän lisäksi Jeesus pukeutui aikansa ihmisten tavoin ja kaikella muullakin tavalla sujahti sen ajan kulttuuriseen asiayhteyteen.

Ja Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme, ja me katselimme hänen kirkkauttansa, senkaltaista kirkkautta, kuin ainokaisella Pojalla on Isältä; ja hän oli täynnä armoa ja totuutta.  Joh. 1: 14

… ja tämä toden totta veti ihmisiä, joilla oli monenlaisia tarpeita puoleensa… Jopa niin, että häntä kritisoitiin tästä…

 Ja sen nähdessään kaikki nurisivat sanoen: “Syntisen miehen luokse hän meni majailemaan”. Luuk. 19: 7

Herran mielenlaadusta kertoo muun muassa Hesekelin 34. luvun jae 16

Kadonneet minä tahdon etsiä, eksyneet tuoda takaisin, haavoittuneet sitoa, heikkoja vahvistaa —

Pysähtyikö kehitys tietylle vuosikymmenelle?

Suvaitsemisen henki seurakunnassa on harhaoppista, koska Jumala käskee erottamaan totuuden väärästä ja voimakkaasti tuomitsee väärän opetuksen kaikissa muodoissaan.

Se, että ihminen on edes suurin piirtein kärryillä siitä, mitä seurakunnan tilaisuudessa tapahtuu ja ymmärtää sen, mitä puhutaan… on useimmiten eri asia kuin se, että kaiken sulattava kulttuuriin sopeutuminen tai se, että opetetaan väärää oppia.

Älkääkä mukautuko tämän maailmanajan mukaan, vaan muuttukaa mielenne uudistuksen kautta, tutkiaksenne, mikä on Jumalan tahto, mikä hyvää ja otollista ja täydellistä. (Room. 12: 2)

Kohta puhuu uudistuksesta – Jumalan tahdon etsimisestä tässä, käsillä olevassa ajassa.

… jos perinpohjaisen loogisesti toteuttaisimme kritiikkiä, joka kohdistuu muuttuneisiin tapoihin, musiikkiin, puheenparteen, vaatetukseen, laulaisimme samoja lauluja, pukeutuisimme samalla tavoin, jne. kuin noin vuonna 33 jKr. – Jokainen varmasti ajattelee, että tuohan on ihan järjetöntä. – Ajoittain yhtä järjenvastaista on ajattelu, että kristillisyys on musiikissa, puheenparressa, vaatetuksessa, tms. pysähtynyt tietylle vuosikymmenelle tai vuosisadalle.

 

 

 

 

 

 

Comments (1)

  1. Pingback: Onko seurakunnan aika nousta ja millä tavoin? – Eksousia

Leave a Reply

%d bloggers like this: