Seula ja tulos – Tarina blogin taustalla

No comments

Karismaattisuutta moneen lähtöön

Suuren osan elämääni olen viettänyt karismaattisuuden laitamilla. Olen seurannut ilmiöitä sisältä ja ulkoa. Olen nähnyt tervettä ja oikeaa. Olen nähnyt myös raiteiltaan suistunutta ja selkeästi vääristynyttä karismaattisuutta.

Oli aika, jolloin kaikki karismaattisuus oli mielestäni oikeaa – ja oli aika, jolloin kartoin kaikkea karismaattisuuteen vähänkin viittaavaa.

Mielikuvissani ajattelin, että kun kopassa on sekä mätiä että hyviä omenoita, on parempi, etten koske omeniin ollenkaan.

Jälkikäteen ymmärrän, että koko prosessi on ollut tarpeen. En ole enää sinisilmäinen ja hyväuskoinen. Ihmisen käsissä kauneinkin asia voi mennä pilalle ja muuttua irvikuvakseen. Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, etteikö tuo kaunis asia olisi olemassa. Päin vastoin: Väärennöksen olemassaolo kertoo siitä, että on jotain niin arvokasta, että sitä jäljittelee niin ihminen kuin persoonallinen pahakin.

Irtiotto kaikesta “karismaattisesta” vei tutkimaan Raamattua. Oli siis myös aika, jolloin en lukenut yhtään mitään muuta kirjaa kuin Raamattua.

Kevät 2010 oli käänteentekevä. (Näin uskon, että) Jumala hoiti syvää pettymystäni kirkkoihin, seurakuntiin ja uskonyhteisöihin – ja myös kammoksumaani karismaattisuuteen.

Käänteentekevällä kirkkoreissullani tajusin, että olin saanut  Jumalalta anteeksi tunarointini ja väärät valintani. Olin vapaa. Tehtäväni oli johtaa muita vapauteen. Jumala rakasti minua. Tehtäväni oli rakastaa muita. Olin saanut anteeksi. Minun tuli antaa anteeksi muille.

Viikon sisällä toinen episodi, jossa kohtasin puhdasta, aitoa karismaattisuutta, antoi hyvän vastapainon kaikelle näkemälleni oudolle.

Menneestä olin oppinut, että kokemukset voivat pettää ja viedä harhaan. Mistä tällä kertaa tiesin, että kokemus oli rakentava – ja suurella todennäköisyydellä Jumalalta? – Ainakin siitä, että kuulemassani kielillä puhumisessa ja sitä seuranneessa selityksessä oli armolahjojen peruspalikat kohdallaan: Henkilö, joka ei tiennyt elämästäni yhtään mitään, sai täsmällisen sanan, joka koski elämääni, kohtaamiani vaikeuksia, kokemaani pettymystä ja sen seurauksia sekä kutsun uuteen alkuun kutsuni kanssa. – Sanassa ei ollut mitään manipuloivaa, painostavaa, uhkaavaa, tms. Sävy oli rakentava ja eteenpäin vievä. – Lähdin tilanteesta freshisti Jumalan kohdanneena ja lähdin ottamaan askelia kutsuni kanssa.

Painotukseni nykyään on seuraava

Älkää eksykö, rakkaat veljet!

Jokainen hyvä anti ja jokainen täydellinen lahja tulee ylhäältä, taivaan tähtien Isältä, jonka luona ei mikään muutu, ei valo vaihdu varjoksi. Jaak. 1: 16,17

Kohdassa on rakastamani kreikan sana pas (josta olen kirjoittanut artikkelinkin, voit lukea sen tästä linkistä). Sana merkitsee ´kaikki, jokainen, mikä tahansa ´. Ihan jokainen hyvä ja täydellinen asia tulee Isältä.

Hyväksi käännetty sana tarkoittaa perinpohjaisen hyvää, käyttökelpoista, miellyttävää, erinmoaista, oikeaa ja kunnioitettavaa. Näitä asioita (hieman toisin ilmaistuna) Paavali käskee Filippin kristittyjä ajattelemaan (KR 92) ja tavoittelemaan (KR 38)

— kaikki, mikä on totta, mikä kunnioitettavaa, mikä oikeaa, mikä puhdasta, mikä rakastettavaa, mikä hyvältä kuuluvaa, jos on jokin avu ja jos on jotakin kiitettävää, sitä ajatelkaa — Fil 4: 8

Jaakob ilmaisee upeasti sen, miten Jumalan luona mikään ei ole pilalla tai korruptoitunut: Isän luona ei mikään muutu eikä valo vaihdu varjoksi!

The Message kääntää kohdan dynaamisesti. Voit lukea The Messagen ideasta tästä linkistä.

 So, my very dear friends, don’t get thrown off course. Every desirable and beneficial gift comes out of heaven. The gifts are rivers of light cascading down from the Father of Light. There is nothing deceitful in God, nothing two-faced, nothing fickle.  – Niinpä rakkaat ystävät, älkää eksykö kurssilta. Jokainen tavoiteltava ja hyödyllinen lahja tulee taivaasta. Lahjat ovat kuin valkeuden jokia, jotka virtaavat Valkeuden Isältä. Jumalassa ei ole mitään petollista, ei mitään kaksinaamaista eikä hän “käännä takkia”.

Näin ollen koetan parhaani mukaan ammentaa elämääni rakennusaineita Raamatusta. Kärkenä koetan parhaani mukaan pitää raittiin sekä terveellä ja tasapainoisella pohjalla olevan karismaattisuuden. – Rakentava kommentointi ja kysymykset ovat tervetulleita. Vastaan aikataulujeni puitteissa.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s