Kaunista oikeaoppisuutta

Löytämäni artikkeli antoi nimiä ilmiöille, joita olen ihmetellyt – viimeisimmäksi tänä aamuna – kuten vaikkapa keskustelupalstojen värikästä kirjoittelua, joista näkee, että ihmisiä pistää monet asiat vihaksi.

Viha on verkkokeskustelun johtava tunne

Näin räväkästi aloittaa Mark Galli artikkelinsa Maailma tarvitsee kaunista oikeaoppisuutta. Voit lukea alkuperäisen artikkelin The World Is Yearning for Beautiful Orthodoxy Christianity Today -sivustolta.

Artikkeli kuljettaa lukijan kolmannen asteen raivosta ruman oikeaoppisuuden ja kauniin harhan kautta kauniin oikeaoppisuuden lähteille.

Artikkelilla on mielestäni sanottavaa jokaiselle, joka tuo julki mielipiteensä itselleen tärkeistä ja arvokkaista asioista: Tärkeän ja arvokkaan asian lisäksi kysymys on tavasta, jolla asian tuomme esille.

Galli viittaa Bekingin yliopiston Weibosta – kiinalaisesta, Twitteriä muistuttavasta miniblogista – vuonna 2013 tekemään tutkimukseen, jossa Weibon “twiittejä” lajiteltiin vihaisiin, iloisiin, surullisiin ja kyllästyneisiin puolen vuoden ajan. Kävi ilmi, että viha levisi todennäköisemmin sosiaalisessa mediassa yhden kyllin voimakkaan ja vakuuttavan vihaisen viestin vaikuttaessa seuraajan seuraajan seuraajaan.

Kolmannen asteen raivo

Toisin sanoen vihaisessa päivityksessä on potentiaalia herättää kolmannen asteen raivo.

Ilmiö ei rajoitu pelkästään älypuhelimiin. Edward Wasserman, Kalifornia-Berkeleyn Yliopiston journalistikoulun dekaani on kiinnittänyt huomiota median tapaan uutisoida esimerkiksi poliittisesta keskustelusta. Wasserman vetää huomioidensa pohjalta johtopäätöksen:

Näin tehdessään media opettaa ihmisiä puhumaan toisilleen väärällä tavalla. — Ymmärrettävästi ihmiset tulevat siihen päätelmään, että viha on politiikan kieli ja että julkisista asioista puhutaan tuolla tavoin.

Artikkelissaan Galli etsii vastausta myös siihen, miksi kollektiivinen viha kohdistuu valehteleviin poliitikkoihin, syrjivään systeemiin, upahtavaan talouteen, lankeavaan pastoriin ja kaikenlaiseen ilmitulevaan epäoikeudenmukaisuuteen.

Yhden selityksen Galli löytää turhautumisesta siihen, että asiat eivät muutu sellaisiksi kuin toivomme.

Syvällä sisimmässämme uskomme, että elämän pitäisi olla hyvää, totuudellista ja kaunista – ja samalla huomaamme kuinka kaukana tosielämä on tästä. Kun tiedon valtaväylästä tulee päivittäinen romuralli (niinkuin usein käy), teemme turhautumisessamme virhearvioita ja ajaudumme ulos.

Lepo löytyy Jeesuksessa

Kristittyinä uskomme, että kaipauksemme hyvän, toden ja kauniin perään, löytää täyttymyksensä Jeesuksessa Kristuksessa, Hänessä, joka on Tie, Totuus ja Elämä. Totta tosiaankin, sydämemme on levoton ja vihainen, kunnes se löytää levon Hänessä.

Galli kirjoittaa ja toteaa, että meillä kristityilläkin on vaikeuksia ymmärtää ja elää tässä todellisuuden täyteydessä. Tästä vaikeudesta seuraa Gallin mukaan kaksi reagointitapaa: ruma oikeaoppisuus ja kaunis harha.

Ruma oikeaoppisuus

Ruma oikeaoppisuus seuraa itsepäisen sinnikkäästä ja tuomitsevasta asenteesta sinällään hyvään ja oikeaan asiaan: kristillisiin opinkappaleisiin ja kristillisen etiikan viisauksiin. Jääräpäinen kiinnipitäminen yhdessä aikamme pahuuden suomimisen  kanssa – objektiivisen totuuden ja perinteisten arvojen profeetan roolissa – antavat (ehkä tahattomastikin) ymmärtää, että Jumala rakastaa vain niitä, jotka uskovat ja tottelevat totuutta, nimittäin meitä. Käyttäytymistä leimaa omahyväisyys, omavanhurskaus ja oikeassa oleminen.

Kaunis harha

Toiset reagoivat pehmentämällä evankeliumin tehdäkseen siitä enemmän kulttuuriin sopivan ja siirtävät nopeasti marginaaliin sen, mitä (ehkä pilkallisesti) kutsuvat dogmaksi ja kyseenalaistavat ajan testin kestäneet arvot. Heille tärkeää on, että kaikki tuntevat olonsa mukavaksi. Taustalla väikkyy idea kaikki hyväksyvästä Luojasta.

Ruman oikeaoppisuuden ja kauniin harhan vierelle Galli tuo kolmannen kuvan: Kauniin oikeaoppisuuden.

Kaunis oikeaoppisuus

Kuva kauniista oikeaoppisuudesta avautuu Lähteen kautta:

Hyvä, totuus ja kauneus eivät ole lähtöisin meistä, vaan Hänestä, joka on Tie, Totuus ja Elämä. Tämän vuoksi kaunis oikeaoppisuus ei niinkään ole syy tai nippu käyttäytymismalleja kuin valokeilan siirtymistä Häneen joka on hyvyys, totuus ja kauneus.

Kristuksen seuraajille Galli esittää seuraavia välttämättömiä asioita:

  1. Häneen katsominen, joka on ylhäällä, jotta Hänen kanssaan voimme katsoa tätä rikkoontunutta maailmaa.
  2. Jumalan armoon nojautumisen, jotta voimme tehdä hyvää.
  3. Jeesuksen Kristuksen henkilökohtaisen läsnäolon etsiminen ja löytäminen, jotta voimme puhua totuutta.
  4. Hyvän ja totuudellisen läsnäolon etsiminen maailmassa, jotta olemme niitä, jotka heijastavat todellista ja Jumalan salattua kauneutta.

Galli päättää artikkelinsa realistiseen kuvaan vajaamittaisuudestamme ja Jumalan suuruudesta vajaamittaisuutemme keskellä.

Meillä ei ole toivoakaan elää tätä täydellisesti, mutta Herra on armollinen ja käyttää jopa meidän niukkaa panostustamme Hänen kunniakseen. Ja kun tähän pyrimme, Hän lupaa tehdä itsensä tiettäväksi Hänenä, joka muuttaa maailman valituksen – ja paasaamisen ja vihan – iloksi ja karkeloksi.

Leave a Reply